yoglavnagrada2808161Народно читалище „Пробуда 1926 г.” с. Йоглав представи община Ловеч на Втория национален конкурс за хумористичен фолклор „Усукано по килифарски” на 27.08.2016 г. в гр. Килифарево.

Самодейците от фолклорна група „Югла” с ръководител Еленка Щерева участваха с  пъстра хумористична програма, която впечатли професионалното жури и всички присъстващи. Програмата включваше весели песни, закачливите изпълнения на Георги Линджов със съпровод на тамбура и разиграване на кукли, хуморески на 77-годишната разказвачка Даца Филипова, както и красиви автентични носии. Всичко това донесе на групата не само заслужени грамоти за участие, а и най-голямата награда – специалната награда на Кмета на гр. Килифарево за цялостно участие – диплом и парична премия.

Конкурсът се организира от НЧ „Напредък 1884”, Община Велико Търново и Кметство Килифарево и е елемент  от програмата на празника на град Килифарево, който се провежда всяка година около голяма богородица /по стар стил/. Целта на конкурса е популяризиране, запазване и обогатяване на българската национална култура и традициите на българина чрез хумористични песни, танци, обичаи и речев фолклор.