ou1207131Четири основни приоритета са заложени в Областната стратегия за развитие на област Ловеч 2014-2020 г. – модернизация на инфраструктурата, създаваща   условия за устойчиво развитие; развитие на човешкия капитал и местните общности; повишаване на конкурентоспособността на местната икономика за постигане на икономически растеж и заетост; устойчиво развитие на конкурентоспособно селско и горско стопанство. Напредъкът по тях ще доведе до осъществяване на стратегическите й цели – повишаване на териториалната свързаност и устойчивост за подобряване качеството на живот в област Ловеч, развитие на човешкия капитал и местните общности и устойчиво икономическо развитие и повишаване конкурентоспособността на местната икономика.

 

Развитието и модернизацията на инфраструктурата е от определящо значение за увеличаване инвестиционната атрактивност и конкурентоспособност на областта, като тя се определя като ключов фактор за развитието на бизнеса и източник за създаване на нови работни места, има и важно значение за подобряване на условията на живот в областта. Проектите за развитие и модернизация на инфраструктурата се оценяват за тяхното въздействие върху околната среда, което е от особена важност за прилагане принципите на устойчивото развитие.

 

Развитието на човешкия капитал, подобряването на уменията на човешкия ресурс за по – висока приспособимост към икономическите и социални промени е също важно условие за развитието на областта и за подобряване качеството на живот. Това означава инвестиции  в хората за придобиване на нови знания и умения; утвърждаване на практиката за учене през целия живот, с цел професионална реализация през целия активен живот, гарантиране на всеки пълноценно участие в обществото и правото на достоен труд, постигане на по-високо качество на работната сила, гарантиране на достъпа до качествено образование и обучение за всички, по-устойчива и „активна“ социална защита и осигуряване на равенство на възможностите. Равният достъп до основни услуги за всички граждани е решаващ за ефективно социално включване и участие в живота на обществото.

 

Увеличаването на равнището на социално – икономическо развитие на областта е свързано с реализацията на дейности, насочени към насърчаване на инвестициите за технологично обновление и внедряване на иновативни технологии, процеси, продукти и услуги, както в традиционните за местната икономика производства, така и при разкриването на нови. Повишаването на конкурентоспособността на регионалната икономика, на отделните й сектори и фирмите, е от изключителна важност за постигане на устойчива заетост, повишаване на реалните доходи и жизнения стандарт.

 

Извеждането на селското и горско стопанство като приоритет за област Ловеч произтича от традиционно високия им дял в местната икономика, благоприятните почвено – климатични условия, силните позиции и традиции на тези сектори и тенденциите за възраждането им. Европейското финансиране на отрасъла е предмет на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, която включва мерки за подпомагане на пазара и доходите, включително и чрез директни плащания, инвестиции за пазарна подкрепа, експортни субсидии и др., както и чрез разнообразни мерки за развитието на селските райони. Общата селскостопанска политика на ЕС има за цел гарантирането на приемлив жизнен стандарт на земеделските стопани, да гарантира наличието на достатъчно храна на справедливи цени и да опазва традиционните производства, сортове и породи. Използването на механизмите на подхода «Лидер» дават възможност за мобилизиране на  местните общности с цел  оползотворяване на местните ресурси и изграждане на социален капитал и партньорства.

 

Областната стратегия за развитие на област Ловеч определя средносрочните цели и приоритети за развитие на областта за периода 2014 – 2020 година. В документа са посочени източниците за финансиране – национално финансиране, общински бюджети, финансиране от международни институции и финансиране от страна на частния сектор.

 

Стратегията съдържа две части – аналитична и стратегическа. В аналитичната част е разгледан задълбочено природоресурсният потенциал на област Ловеч, икономическото и социалното състояние. Използвани са актуални данни, предоставени от НСИ, от Национално преброяване 2011 и официални данни, предоставени от териториалните структури на звената на централната администрация – РЗОК, РИО на МОМН, ОДЗ „Земеделие“, РДГ, РИОСВ – Плевен и др.

 

В стратегическата част е формулирана визията за развитие на област Ловеч:  Постигане на устойчиво развитие и просперитет на област Ловеч чрез подобрена конкурентоспособност и използване на местния потенциал.

 

Реализирането на тази визия трябва да стане в условията на тясно взаимодействие и партньорство между бизнес-субектите, структурите на гражданското общество, държавните и местните власти. Това следва да се осъществи на базата на добре планираните стратегически цели, приоритети, мерки и конкретни действия, насочени към ефективно използване на местния потенциал и с привличането на средства, осигурявани от различните национални и европейски програми и инструменти.

 

Основните принципи, върху които се основава стратегическата рамка на регионалното развитие на област Ловеч са партньорство между всички институции, заинтересовани лица и структури на гражданското общество в процеса на реализиране на стратегическите намерения, координация вътре и между управленските звена на всички равнища, носещи отговорността за постигане на очакваното състояние на областта към хоризонта на планирането, концентрация на усилията, човешките и финансовите ресурси за осъществяване на целите.

 

Проектът на Областната стратегия 2014-2020 беше съгласуван на заседание на Регионалния съвет за развитие на СЗР, което се проведе на 29 май в град Враца. Документът получи положителни оценки заради отчитането на взаимовръзките с останалите области в региона, което е условие за реализиране на проекти с по-широк териториален обхват и постигане на по-добра свързаност между областите и по-добър ефект на планираните политики на регионално ниво.

В процеса на изготвяне Проектът на стратегията беше предоставен за преглед и на всички членове на Областния съвет за развитие и получените коментари, препоръки и предложения бяха разгледани и отразени в окончателната версия, която днес беше приета на заседанието на ОСР.