italylevski1705163Четирима ученици и двама ръководители от ОУ „Васил Левски“ се завърнаха от международна среща в Италия, която бе  от 9 до 14 май. В нея участваха партньорите по проекта „Математиката около нас“ по програма Еразъм +, по която училището работи от есента на миналата година. Домакин на партньорската среща бе Основно училище „Сан Джовани Боско“ в град Сан Марко ин Ламис в Южна Италия. Участваха ученици и педагози от Полша, Испания, Турция и България.

Участниците в проекта имаха възможността да разговарят, заедно да посетят природни и културни забележителности,  да влязат в часове по математика и музика в училище „Сан Джовани Боско“. Присъстваха и на урок по готварство  и калкулиране на продукти в училище „Енрико Матей“ в град Виесте. То е специализирано за туризъм и работи по международни проекти.

Регион Пулия,в който се намира град Сан Марко ин Ламис,  е богат на изкуство, история и природни красоти, споделиха учениците от ОУ „Васил Левски“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Те са останали впечатлени от природните забележителности на долината Гаргано. Там са посетили и ферма за производство на прословутата „Моцарела“. Най-интересни обаче са били паркът  и музеят на динозаври в Сан Джовани Ротондо.  Паркът е най-големият в Италия, който показва различните видове динозаври, които преди милиони години са населявали Земята. Създадени са с най-новите технологии и са изключително впечатляващи, разказаха учениците. Има и експонати, които се движат, крещят и „дишат“. В музея пък има  отпечатъци от динозаври, стая за 3 D игри  и други забавления.

Българската група е посетила и манастира на „Свети Матей“  в Борго Челано, който разполага с богата библиотека със средновековни книги. Тук идват студенти от Европа и Америка по международни проекти и работят с богатата книжнина на манастира. „Посетихме църквата и целият комплекс от болница, поликлиника и музей на Ренцо Пиано – модерен архитект, както и гробницата и светилището на отец Пий Пиетрелчина, който е изключително ценен от италианците, казаха ловешките участници.

С международната среща  в Италия приключи първата част от проекта „Математиката около нас“, в която основна тема бе „Математиката в кухнята“.

Седмокласниците от ОУ „Васил Левски“  Ралица Минкова, Елизабет Борджиева,  Михаела Гелушева и Константин Вълчев  предоставиха на  партньорите си  презентация на английски език за училището, за забележителностите на града и страната ни. Групите  от Турция, Испания, Италия и Полша получиха подаръци, рекламни материали  и копие на филма за Ловеч, направен от английския музикант Джон Лоутън. Целта бе да се запознаят  партньорите с града, защото следващата международна среща е в Ловеч през октомври. Тя е част от втория етап на проекта, в който основната  тема е „Математиката и превозните средства“. Дотогава екипът по проекта от ОУ „Васил Левски“ ще работи върху задачи, свързани с приложението на математиката в превозните средства.

.