martenitsa103141Традицията е на първия ден от март най-старата жена в семейството да връзва на ръцете на децата пресукан бял и червен конец за здраве и против уроки.

Събуждаме се и с очакването за приближаващите топли и красиви пролетни дни, в очакване на първите щъркели и края на зима.

Честита Баба Марта!

Нека здравето и красотата изпълнят вашия живот!

“Ловеч днес” Ви пожелава да сте бели и червени, румени и засмени.

Мартеницата, марта, мартичка, гадалушка, кичилка -­ обредна по смисъл украса от усукани конци, които се слагат на Първи март за здраве. Мартеницата е малко украшение изработва се предимно от вълнена или памучна прежда в два основни цвята ­- бяла и червена, с което българите се закичват всяка година на 1 март – празникът Баба Марта. Този обичай се смята за уникално българска традиция.

В българския бит съществуват традиции не само за носенето на магическите, но и за това кога и как да ги свалим. Само така тя би изпълнила предназначението си – да ни донесе здраве, дълголетие и веселие през настъпващата пролет. Най-популярна и до ден днешен е представата, че червено-бялата мартеница се сваля, когато човек види цъфнало плодно дръвче. Свалената мартеница се връзва на цъфнала клонка, за да стане плодовито дървото.

В други краища на страната мартеницата се сваля, когато се види щъркел. Поверието е, че ако видиш щъркела в полет, всичко през годината ще ти върви добре – сякаш „хвърчи”. А ако щъркелът е кацнал, ще си сънлив и мързелив през идното лято. Затова пожеланието в такъв момент било „Щъркел хвърчи – и аз да хвърча”. Или пък като хвърляли своята мартеница нагоре към летящия щъркел, децата викали: „На ти на тебе мартеница, а дай на мене здраве”.

Днес имен ден празнуват Марта, Мартин, Мартина, Евдокия.