km2311152Основно за нас е разкриването на работни места и повишаването качеството на живот на населението. Гражданите се надяват да стимулираме сериозни инвестиции на територията на общината. И общинската администрация следва да предприеме действия да бъдат приоритет фирмите, които работят в общината, да се работи приоритетно за бизнеса с цел по-бързо и по-успешно стимулиране на тяхната дейност.

За общинската собственост – има резерви предимно в земеделските земи. Приходите биха се увеличили от наем на земеделски земи и по-добро управление на съществуващата собственост на община Ловеч чрез предоставяне под различни форми на бизнеса.

Местните приходи вървят в добър порядък на изпълнение, очаква се преструктуриране най-вече по отношение структурата на персонала с цел по-добра обработка, клиентите да са доволни.

Притеснен съм за бюджета, очакват се сериозни разплащания от общината по редица проекти, има и необезпечени финансово договори, които следва да разплатим. Има няколко рискови проекта, има и няколко наложени финансови корекции по един от проектите след проверка на ОСЕС. Имаме проблеми с един от изпълнителите, има още забележки, те не се отстраняват и притеснението е, че ще последват още финансови корекции – тоест средствата по определени позиции и видове строително-ремонтни работи ще останат за сметка на общината. Това товари общия бюджет. Средствата, които чакаме да обезпечат плащането по договора за укрепването на свлачището, няма да дойдат, те са малко над 800 хил. лв с ДДС и също ще останат за сметка на общината. Поставяйки ги едно върху друго, сумите стават драстични и бюджетът вече става рисков.

Много притеснително е също, че няма да бъде финансиран договорът за рекултивация на старото сметище за 2,3 млн. лв. Необезпечен със средства е и договорът за реката (почистване на коритото), той е за над 1,6 млн. лв, в него има клауза, според която ние плащаме до средствата, осигурени по бюджета за тази година – около 150 хил. лв, останалите средства ги търсим или имаме възможност да прекратим договора. Това е един необходим проект, но пък няма как със собствени средства да го извършваме.

Като цяло бъдещата политика по отношение на бюджета, по изпълнението и по инвестиционната програма ще е следната – работим изключително с привлечен финансов ресурс, като използваме всички видове източници на финансиране. Идеята е собствените средства да се използват предимно за оборотни средства и средства за изготвяне на инвестиционни проекти. Прекалено са малко собствените приходи, и от капиталовата програма на централния бюджет, за да можем да работим на директно строителство.

Община Ловеч разполага със сериозен ресурс от проекти – шест проекта вървят по новата мярка, приоритетно ще се изпълняват някои от тях. Възможно е да получим финансова корекция и заради изоставането срока на проекта за зоопарка. Тя може да бъде в размер от 16 хил. до 100 хил. лв.

Очакваме все пак да спасим тези финансови корекции. Тук има добри професионалисти, които работят. Бъдете сигурни, че ще се борим за всеки лев.

1 коментар

  1. Необезпечен със средства е и договорът за реката (почистване на коритото), той е за над 1,6 млн. лв, в него има клауза, според която ние плащаме до средствата, осигурени по бюджета за тази година – около 150 хил. лв, останалите средства ги търсим или имаме възможност да прекратим договора. Това е един необходим проект, но пък няма как със собствени средства да го извършваме.
    —————————————————————————————————————————————-
    Необходим договор, но не и за 1.6млн лева! Защо не преосмисли Община Ловеч възможността общинската фирма “Еко” да извърши тази дейност? Част от реката вече е очистена покрай ремонта на Транспортния мост и е напълно във възможностите на тази фирма да свърши и тази дейност в рамките на града, като изгребаната инертна маса и дървесен материал да се продаде..

Comments are closed.