hranenegradini209161Община Ловеч обявява днес, 2 септември, обществена поръчка в две обособени позиции за доставяне на храна в детските градини в община Ловеч, съобщи вчера на пресконференция заместник-кметът Венцислав Христов. Поръчката е в две обособени позиции, а храната  ще се приготвя и доставя от външна фирма от 1 януари 2017 г.

Първата позиция се отнася за храна в готов вид за деца до 3 години и от 3 до 7 години. Прогнозната стойност на поръчката е 747 638 лева без ДДС в срок една година. Втората позиция е за храна в готов вид за деца и възрастни, които ползват социални услуги. Посочената стойност е 259 648 лева без ДДС. Обществената поръчка ще бъде обявена за срок от две години.
По думите на Венцислав Христов

Вече са проведени родителски  срещи в детските градини, за което има съответните протоколи. В осем от детските градини

Родителите от осем детски заведения са стигнали единодушно до решението  за храненето от външна кухня, като само в ДГ “Зора” са против. Затова там ще се запази старият начин на хранене.
Обществената поръчка трябва да приключи до края на ноември, а  новият начин на доставка на храна трябва да започне от 1 януари 2017 г.
hranenegradini209163В критериите за избор на изпълнител са включени условията да се спазват стандартите за управление на безопасността на храните – ISO 22000, за управление на качеството – ISO 9001, както и за управление на околната среда ISO 14001. Участникът трябва да е изпълнил минимум една идентична или сходна с предмета на поръчката услуга за последните три години.
Христов добави, че няма да се повишат таксите за детските градини и стойността на хранодена. Средствата, които ще бъдат изразходвани за храна, няма да надвишават досегашните разходи.
“Общината търси по-добро качество на храненето, по-добър контрол, по-ефективен контрол и по-ефективно хранене”, заяви заместник-кметът.
/НЗ/