horostratesh2810131Днес, в 15:45 ч. танцьори от десет града се събират пред СОУ „Св. Климент Охридски”, от където ще започне шествието преди откриването на третото издание на фолклорния празник „Хоро под Стратеш” , съобщиха организаторите Нено Щрегарски и Маргарита Дончева от Народно читалище „Зорница 2010″.

Във фолклорното събитие ще се включат 12 колектива от десет града – София, Горна Оряховица, Шумен, Варна, Угърчин, Априлци, Троян, Плевен, село Морава, Свищовско, и Ловеч. Всяка група ще се представи с две хора, като едното задължително трябва да е от Северняшката фолклорна област.

Дефилето на танцьорите ще премине през цялата централна градска част и през Покрития мост. В 16:30 ч. на откритата сцена в квартал „Вароша” ще бъде даден старт на танцовите изяви, които ще открият домакините от Клуба за народни хора „Ловеч” към читалище „Зорница 2010″.

Догодина „Хоро под Стратеш” ще бъде и с международно участие, издадоха Щрегарски и Дончева. Те вече са установили контакти с българи, живеещи в Австрия, Белгия и Германия, които там са сформирали клубове за фолклорни танци.
Идеята на проявата е да се създават нови приятелства, различните клубове да обменят методи на работа, да се покаже разнообразието на българския фолклор и красивият град Ловеч, обясниха организаторите.

Заради трагедията във Варна община Ловеч е оттеглила участието на духовия оркестър, който традиционно водеше шествието в предишните години.

18 коментара

  1. Абе дървен философ…и страната страда, добре, както виждаш днес е денят за траур в България…не 21.06.2014г. И като в ендата част на страната е станала трагедия, дай цялата държава да спре да прави каквото и да е и да ридае…ти ако на 21.06. беше запланувал сватба или тържество, което си организирал месеци напред, запазил си хотели за гостите си, какво щеше да го отмениш ли…?! Хайде стига глупости и плюене! Много обичам такива форумни герои…като сте толкова ербап и смели, заповядайте всички, каня ви на по кафе и безалкохолно да седнем очи в очи и да си кажем някоя и друга остра дума…да ви видя на живо защо сте такива дървета и всезнайковци…и не, не съм политик, депутат, нямам частен бизнес. Аз съм обикновен, работещ гражданин на РБългария и в частност град Ловеч. А повече от половината от вас си остават миши душици изпълзяли от някое населено място в околията, плюещи и недоволстващи от личните провали в собствения си живот…

  2. Много сте заблуден, българино! Мероприятието не е само с лични финансови средства. Има и друго финансиране. Питайте Маргото и Нено.

    1. … а ти нещо добро направил ли си,или ти е по душицата да скимтиш и завиждаш?

    2. Не мислех да се включвам в това лаене, но не ми издържаха нервите. Моля всички дето си мислят, яе има келипир да дойдат при мен и да организират следващият празник те! Ако на някой му стиска нека си напише името и да застане пред мен с лицето си. Аз няма от какво да се срамувам!
      Нено Щрегарски

  3. Изглежда г-н Анонимен (х-м-м бих ви написал името по друг начин,но определени обстоятелства не ми позволяват това) не оже да чете-мероприятието е изцяло с ЛИЧНО ФИНАНСОВО УЧАСТИЕ на съставите,а килипира във вашите мисли е в резултат от странични ефекти от анестезията при успешната ампутация!!!Съжелявам за вас!!!

  4. Чета и не вярвам на “ушите си”,толкова ли ниско е паднал българина та да оплюва всяко нещо направено с благородна цел и всичко да политизира?Срам нямате ли?Браво на Трезво… за коментара,а на останалите – вие бяхте ли там,зада видите невръстните деца надигащи се на пръсти да писнат своето левче в кутията за дарения,да видите сълзите в очите на възрасният човек отделил ДЕСЕТ лева от пенсията си за да помогне на пострадалите…Може ,след като прочете тези редово да “лаете “и плюете,но съм длъжен да ви поздравя с успешното ампутиране на СЪВЕСТА ви!!!

    1. Що за благородна цел е да играеш хоро с байрака, когато сънародниците ти вият от мъка?! Кутията за даренията е ОПРАВДАНИЕТО на организаторите за това ловешко безумие, което както и да се тълкува, е с користна цел! A с 10-на 15 телефонни обаждания мероприятието можеше да се отложи за другата седмица. Мигар е трудно да се направи? Не, разбира се, но защо да изпускаме келепира! 🙁

  5. Вие сте върхът! Що не си спретнете и една общоградска веселба на 23-ти?!

    1. Щрегарски и Маргарита отдавна знаят, че Веселбата носи ПарАта . Какво тук значи някакъв си морал, благоприличие или човещина?! Умрелият си умрял, живият си вее байрака на хорото. Тъй де!
      Livi is Life 🙁

    2. LivE is Life

  6. Няма как да съм комунист след като не съм съвременник на онова време, обиждаща анонимницо…не, че не мога да те нарека в прав текст тъпа офца и редица други цветущи епитети (това последното го копирай в гугъл, за да разбереш значението на думата), просто не искам да го правя…Злобен, ако бях такъв, нямаше днес да отида и да се радвам на всички онези хора,гости на града ни, които се забавляваха и танцуваха! А ти си стой в захлупената колибка с 20ст. в джоба, псувай и недоволствай по форумите, оплаквай се колко е зле Ловеч, България, как си безработна без да потърсиш поне за секунда проблема в себе си и твоята куха кратуна…

  7. Аре стиа сте ревали…за кво ревете? ако няма нищо, що няма забавления, като се направи нещо пак сте надоволни мама ви недоклатена…за тези хора се знае и са предвидени месец преди трагедията….нищо не заслужавате недоволна, мързелива гад! Единия пише само за “храм на сатаната”, другите реват срещу всичко и всички…

    1. Недоклатен си ти.долен комунист. Има и други на4ини да излееш злобата си .Тъпанар..

    2. Браво за хубавия коментар, а тази която е сладка сигурно е някоя патка на ГЕРБ!!!!!!!!!!

  8. Ми на кмета му се правят джумварета бе.Кво да му е…

  9. verno li horo ve basi darzavata horata v traur sled tragediata varna-dobrich teq hora igrayat

    1. То беше заради благотворителната кампания не отложено БЕ!

Comments are closed.