ezikova2001161Н. Пр. Ксавие дьо Кабан призна, че се срамува, че досега не е посетил Първата езикова гимназия в страната

Срам ме е, че не съм посетил Първата Езикова гимназия в България – Ловешката, призна в речта си на официална церемония в Министерството на образованието френският посланик и обеща да посети училището.

Н. Пр. Ксавие дьо Кабан и зам.министърът на образованието Ваня Кастрева връчиха официално сертификати за билингвално франсофонско обучение на ученици от езикови гимназии в страната. Посланикът лично даде сертификата на днанадесетокласничката на Гимназията за чужди езици в Ловеч Василена Пелова и я поздрави за успехите й в усвояването на френския език. На тържествената церемония в Министерството на образованието бяха учениците с най-високи резултати, преминали специален изпит.

Сертификатът се дава за първа година и е въз основа на Споразумението за сертифициране на билингвалното франкофонско обучение в България, което стартира миналата учебна година в 10 пилотни училища в страната.

ezikova2001162Учениците с френски език имаха възможност да изберат различни теми от учебните предмети, които учат на чужд език в 11 клас, и да разработят самостоятелно доклад в размер до 10 страници, разказа Аглая Ангелова, преподавател в ГЧЕ. Учениците от Езиковата в Ловеч са представили докладите си в края на миналата учебна година пред комисия от преподаватели по чужд език и представител на Френския институт и са защитили разработките си. Василена Пелова, която е работила по темата за Английския ренесанс, е сред най-добрите в страната, представили се на изпита за този сертификат. Миналата година ученичката от Езиковата в Ловеч спечели първо място на международната олимпиада по френски език в Румъния.

След церемонията френският посланик лично поздрави директорът на училището Радослав Хитов.