Фолклорна група Югла” при НЧ „Пробуда 1926 г.” в село Йоглав, Община Ловеч, заслужено отпразнува Коледа. Група самодейци изнесоха музикална поздравителна програма, съчетана с много приятни изненади – символични подаръци и награди, както и забавна томбола.

Настоятелството на читалището отправя специален поздрав и благодарност към самодейците за техния ентусиазъм и сплотеност в опазване на българските традиции и култура и поддържане духовността в селото. Традиционното участие в организацията и концертите на местните празници, участията в регионалните събори и тържества, многобройните пътувания за участие в национални фолклорни конкурси и фестивали сплотява самодейците, зарежда ги с нови сили и творческа енергия.

Самодейците през 2016 г. са спечелили тринадесет групови и индивидуални грамоти и плакети за участия и отлично представяне на национални фестивали. Освен това имат две дипломи и медали за второ и трето място за индивидуално изпълнение на солиста Георги Линджов. Отделно има специална награда за автентична носия, както и специалната награда на кмета на гр. Килифарево за цялостно представяне на групата. ФГ „Югла”активно участва и през тази година в предаване на българските традиции на децата от ОДЗ „Слънце” и СОУ „Тодор Кирков” град Ловеч, провежда фолклорни обмени.

Специален гост на коледното тържество на самодейците беше кметът на селото Ирена Георгиева. Тя поздрави цялата група и ръководството на читалището за големия принос в културния живот на селото, за дейностите, допринасящи за авторитета и популярността, не само на село Йоглав, а и на цялата община, което е повод за гордост. Кметът Георгиева пожела на всички здраве и дълголетие, много фолклорни изяви и награди и през следващата година.

Пожелание бе отправено и към най-младата участничка в група „Югла”- тринадесет годишната Ванеса Вълева, а именно – да продължава да пее, заедно със своята баба Иванка, запазвайки жива традицията.

Подарък на читалището за Нова година направи самодейката Митка Иванова, която връчи на секретаря абонамент за 2017 г. за вестник „Лечител”.

2 коментара

  1. Браво на Еленка Щерева! Да си жива и здрава, и да организираш винаги с толкова много любов и всеотдайност тези талатнтливи самодейци на село Йоглав!

Comments are closed.