manolov-petrov209151КТ „Подкрепа“ и Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ предложиха на Премиера, г-н Бойко Борисов, и той се съгласи за увеличение на учителските заплати.

Предложението на „Подкрепа“ е за 80 млн. лв. дофинансиране на образователната система за увеличение на възнагражденията на всички, работещи в нея. Засега, по информация от финансовото министерство, вероятно ще бъдат осигурени 20 млн. лв., като те трябва да бъдат насочени приоритетно за увеличение на трудовите възнаграждения.

Ние от „Подкрепа“ настояваме да се увеличат заплатите на всички, близо 120 000 души, работещи в системата, като тези средства ще бъдат достатъчни за увеличение за срок от 3 месеца със 7.5%. Ако бъдат увеличени заплатите само на педагогическите специалисти, които са 85 000, увеличението ще бъде в размер на 10% за същия срок.

КТ „Подкрепа“ ще отстоява средства в размер на поне 4% от БВП за образование, което ще направи устойчиво това увеличение на заплатите и ще направи възможно всички нови политики, заложени в Проектозакона за училищното образование, да станат факт.

Ако средствата за образование не бъдат увеличени, очакваният нов образователен закон ще бъде лишен от реално съдържание и ще стане една виртуална концепция на предизборна кампания, без възможност да се приложи ефективно.

Българските учители традиционно са най-бедните в Европейския съюз, а размерът на заплатите за младите учители са сигурно средство да ги оставят извън образователната система, дори да ги прогонят вън от Родината.

Синдикат „Образование“ направи проверка на готовността за протести на българските учители. 74.8% са заявили готовност в електронната статистика за ефективни действия.

Синдикат „Образование“ ще поиска извънреден Отраслов съвет за образованието за обсъждане на ситуацията с ниските трудови възнаграждения на колегията и възможността за тяхното увеличение.

 

 

02.09.2015г.                                                 ЮЛИЯН ПЕТРОВ

гр. София                                          Председател на СО „Подкрепа“