ezikova2808121Както „Ловеч днес“ съобщи преди време, дванадесетокласничката Невена Данкова от Гимназията за чужди езици „Екзарх Йосиф I“ е първта ученичка от Ловеч, която вече е приета за студентка по фирмен мениджмънт в Германия по програмата „Дуално следване“.

Дуалното следване е широко разпространена и много търсена възможност сред младите хора в Германия. Едно от големите предимства пред традиционното следване е финансовото обезпечаване. Дуалните студенти получават месечна заплата от фирмата, с която са сключили договор и в която паралелно с теоретичните лекции, правят практиката си. Заплатата обикновено варира от 800 до 1600 евро на месец, като с всяка следваща година се увеличава.

Дуалното следване е възможно и за абитуриенти от България с интерес към инженерните и икономически науки. Условието е ученикът да има езиковия сертификат „Немска езикова диплома“ на ниво В2 или С1. Ловешката Езикова от много години предлага на учениците от немските паралелки възможността да получат този сертификат след успешно положен изпит.

В желанието си да направи дуалното следване по-популярно сред ученици, родители и всички, които провяват интерес, училищното ръководство на Езиковата организира на 11 април среща с главния консултант за дуално следване на провинция Баден-Вюртемберг Стефан Рийдл. Той ще запознае присъстващите с предимствата на дуалното следване и със стипендиите за летни информационни семинари в Германия, на които участниците установяват контакти с представители на големи немски фирми, финансиращи дуалните студенти.