Ловешкото средно училище  “Св. Климент Охридски”  отбеляза своята 124-годишнина в петък с традиционен празник в училищния двор пред паметника на своя патрон. Това стана ден по-рано, тъй като Българската православна църква отдава почит на Свети Климент, архиепископ Охридски,  на 25 ноември, събота.

„С любов и преклонение Свети Климент е наричан още от древните житиеписци „велик отец и светилник за всички българи“. Светлината, разпръсната преди 11 века от него, озарява и днешния ден на 13 вековна България. Писмеността, която той е разпространявал, днес се ползва от 300 милиона по целия свят, включително и в Европейския парламент, където Кирилометодиевите букви са сред официалните азбуки“, изтъкна в словото си директорът Валери Христов.

Поздравителен адрес от името на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова  връчи заместник-кметът Даниел Колев. В него се казва:  „Пожелавам на целия колектив от педагози и ученици да обичате българското слово със същата воля и плам! Преодолявайте с труд и ум препятствията, като постигате нови успехи! Така нашите ученици ще бъдат  продължители на вековната традиция и достойни граждани на Родината!“

После директорът на училището награди отличилите се ученици в различни състезания и олимпиади, проведени по-рано. Тържеството бе разнообразено с изпълнения на мажоретен състав, рецитатори, изпълнение на популярни песни.

На края присъстващите поднесоха цветя пред паметника на Свети Климент Охридски.

3 коментара

Comments are closed.