Frankfurt (Oder) mit Blick Ÿber die StadtgrenzeЙоана Кръстева от 12 „в“ клас на Гимназията за чужди езици в Ловеч е одобрена за проучвателната стипендия „Перспектива Виадрина” на Университета Европа Виадрина във Франкфурт на Одер, съобщи директорът Радослав Хитов. Той е получил писмо от Петра Вебер, началник на Международния отдел в университета в немския град.

Престоят на ученичката в университета ще бъде от 10 до 16 ноември. Реализира се по програма на университета, в която са включени български и румънски дванадесетокласници, които изучават немски език.

За седмицата престой в Университета българските и румънските ученици ще се запознаят със специалностите в университета, ще посетят различни лекции, ще влязат в контакт със студенти, ще опознаят градовете Франкфурт на Одер и Берлин.

Университетът Виадрина има многовековна история и богати академични и културни традиции. Той е основан още през далечната 1506 година с факултети по право, теология, философия и медицина. Понастоящем предлага отлични програми и специализации в рамките на своите три основни факултета – по икономика и бизнес науки, право и културология.

Миналата година по програма „Перспектива Виадрина” в университета гостуваха двама възпитаници на Езиковата – Георги Наков и Александра Минкова.