TsvetnaOlimpiadaOnline2204151Електронното издание на съревнованието ще се проведе на 28 април от 14:00 до 15:00 часа

На 28 април 2015 г. (вторник) точно в 14:00 ч. в цяла България ще започне Националният онлайн кръг в „Цветна олимпиада“, организирана от Сдружение „България си ти!“. Участниците от Област Ловеч са ученици от СОУ “Васил Левски” – Троян, СОУ “Бачо Киро” – Летница, ПГВМ “Проф. д-р Димитър Димов” – Ловеч, ОУ “Христо Ботев” – Врабево, ОУ “Георги Бенковски” – Галата, ГЧЕ “Екзарх Йосиф I” – Ловеч, СОУ “Георги Бенковски” – Тетевен. Право на участие в електронното издание на „Цветна олимпиада“ имат учениците от посочените училища, които се класираха сред победителите в областния кръг на съревнованието в областта. Представителите на учебните заведения ще премерят знания със свои връстници от цялата страна.

Националният онлайн кръг в “Цветна олимпиада” ще бъде финалният етап в съревнованието, в който се включват ученици от цялата страна. Участие в него могат да вземат учениците, които са се класирали на първия (областен) кръг в състезанието. Първият етап на съревнованието се проведе във всяка от двадесет и осемте области в страната и в него участваха хиляди ученици от стотици училища. В електронното издание в рамките на един час учащите от VIII до XII клас ще “мерят” знания по български език и литература, английски, немски и френски езици, математика и информационни технологии.

Целта на „Цветната олимпиада“ е да се мотивират учениците от VIII до XII клас към усвояване на нови знания и по-високо ниво на образование, чрез съревнование по съответните дисциплини.  „Цветна олимпиада“ е в Националния календар на МОН и НДД за извънучилищни дейности за учебната 2014/2015 година и се организира със съдействието на РИО на МОН, както и в партньорство с БАН, СУ „Св. Климент Охридски“ и Асоциацията на учителите по български език и литература. Участието на учениците в „Цветна олимпиада“ е доброволно и безплатно.

Първите пет участници с най-висок резултат по всяка от дисциплините ще бъдат национални победители в съревнованието. Знанията и усилията им ще бъдат поощрени на официална церемония в столицата, организирана от Сдружение „България си ти!“. Умните и можещи деца на България ще бъдат наградени със стипендии за следващата учебна година и материални награди.

Онлайн кръгът е финален в съревнованието „Цветна олимпиада“. Особеното при него е, че се извършва електронно, а формата, под която учениците ще се състезават, е тестова. Те имат на разположение един час, за да се справят със заданията. С електронното издание на съревнованието освен поставените от организаторите цели в сферата на образованието, се постигат и други като – екологична, чрез която се икономисва хартия; въвеждане на интерактивни методи на изпитване и прозрачност при оценяването; насърчава дигиталните компетенции на учениците и др. Съревнованието ще се наблюдава от експерти по съответните дисциплини.

1 коментар

  1. “След като обсъдиха идеи да разширят приема след 4 клас за всички видове училища и да наложат ограничение за създаване само на една такава паралелка за випуск, депутатите в образователната комисия в парламента изобщо премахнаха възможността за ранен прием. Това стана след многократно преброяване и прегласуване, но въпреки всичко точката отпадна от законопроекта за предучилищно и училищно образование с мнозинство от “въздържали се”.
    Това все пак не е окончателният вариант на закона. Той предстои да се гледа текст по текст и в пленарната зала на Народното събрание, където ранният прием вероятно ще се върне с мнозинство от управляващата партия и коалиционните й партньори. ”
    ……………….
    “Ще има и нов вид училища – обединени, които ще са специално за малките населени места и в тях учениците ще могат да остават от първи до десети клас като завършат и основно и средно образование. Целта е да се намали броят на отпадащите от училище, който по малките населени места е над 1300 годишно, защото няма училища, в които младежите да продължат образованието си.”
    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/04/22/2518108_obrazovatelnata_komisiia_otmeni_ranniia_priem_v/

Comments are closed.