sreshta310154Жанина Илиева

Шестокласници от ОУ „Васил Левски“ присъстваха на представянето на книгата „Живот като едно прекрасно шоу“ на Тереза Панова – Шафай в Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“ в Ловеч. Учениците са от клуб „Приятели на книгата“ зададоха много въпроси към авторката, която е от известната в близкото минало фамилия Панови. Бащата на Тереза е Никола Панов, който е основал трупа, постигнала световни достижения във въздушната гимнастика.

Авторката беше със своята сестра Маргарита, която се е занимавала с акробатика на коне, и заедно разказаха за детството си в България, за майка си – лекарка, германка, която е била изключителна поклонничка на българския фолклор и в дома им се е говорело само на български. Тереза си спомни за вълненията от срещата със своята немска баба след Втората световна война, за първото излизане в страните зад Желязната завеса, за вкуса на кока колата и бананите, за увлечението си по цирковото изкуство и невероятното усещане „ да летиш над публиката“ .

sreshta310153Призна и за травмите и упоритите репетиции, за невероятните възможности да се представя пред различна публика по света. Тя си спомни звездните години на българското цирково изкуство, което днес едва оцелява, лишено от блясък и подпомагане от страна на държавата. Големите циркови артисти на България днес са по сцените в Америка, Европа, Рудия, каза Тереза.

Книгата на Тереза Панова – Шафай е насипана на немски език и е преведена на български. Авторката живее в Германия, но признава, че през последните години все по-често я тегли към родната страна.

sreshta310151