ezikovanagradi1101163Християн Невелинов Христов

На 9 и 10 януари 2016г. в София се проведе първото издание на SoftUniada организирано от Software University. Участие взеха над 500 състезателя. Сред тях бяха Васил Лазаров /състезателно програмиране/ и Християн Христов /Уеб- и софтуерни разработки/, ученици в 11 клас на ГЧЕ“Екзарх Йосиф I“ гр. Ловеч. Техен ръководител е Стефка Дафова старши учител по информатика и информационни технологии.

През първия ден от форума се състоя състезанието при категория „Състезателно програмиране“. Участниците разполагаха с 5 часа за съставяне на 10 алгоритъма. Представителят на Езиковата, Васил Лазаров, се представи отлично и с точките си успя да задмине голяма част от състезателите.

ezikovanagradi1101166За учителите беше организиран образователен панел. Там те се запознаха с учебния план на Софтуерния университет и проведоха различни дискусии свързани с ролята на информационните технологии в българската образователна система.

През втория ден се състезаваха участниците в категория „Уеб- и софтуерни разработки“. Християн Христов взе участие в под-категория „Уеб разработки“ старша възраст. Той представи платформа за управление на куриерски фирми. Въпреки високото ниво на другите проекти и ожесточената конкуренция, Християн беше награден със специална награда от SAP Labs Bulgaria и Software University, а в крайното класиране завърши на 4-то място в своята категория.

Докато траеха защитите на проектите, свободните ученици имаха възможност да присъстват на разнообразни семинари. Лекторите, представителите на водещи IT компании, запознаха публиката с подразделенията на програмистите в разработването на софтуерни продукти. Форумът завърши с коктейл, нетуъркинг и много снимки.