Младите участници от инициатива „Старите къщи на Вароша разказват“ днес, 21 юни, бяха приети от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова по повод финала на своята работа. През това време 13 ученици от 9 до 11 клас влязоха в ролята на екскурзоводи и  разказваха на своите връстници за сподвижниците и делото на  Васил Левски, като посещаваха паметните места в Ловеч.

„Много е важно деца да разказват на деца за нашата история, тогава въздействието е по-голямо и можем да заразим и други с тази страст към историята“, каза при посрещането кметът Корнелия Маринова. После всяко дете разказа свои впечатление от работата си. Ръководителят Людмила  Бръникова, която е старши учител по история и цивилизация в ПЕГ “Екзарх Йосиф Първи”, сподели какви идеи имат за бъдещи години.

Инициативата се провежда за втора година и има голям успех поради своята форма.

„Хубаво е, че инициативата за честване на 180 години от рождението на Васил Левски дойде отдолу, това беше идея на кметовете на Ловеч и Карлово, после бе подкрепена от министерството на културата.  Годината на Левски се провежда под патронажа на президента на РБългария. Трима министри на културата се смениха за това време и всички щафетно продължиха да работят за инициативата, която постоянно нараства. Вече имаме идеи и за следващата година, тя ще бъде посветена на професорите, които са родом от Ловеч,“ каза още кметът.

Инициативата “Старите къщи на Вароша разказват” се организира  от Община Ловеч и Профилираната езикова гимназия “Екзарх Йосиф Първи” с помощта на РИМ Ловеч. Миналата година тя също имаше голям успех и запали десетки деца по историческата тематика.

Всички училища от общината бяха включени в реализацията. По определен график младите екскурзоводи  водиха своите съученици.

Днес младите историци получиха специална грамота от кмета, екземпляри от алманаха „Мостове 2016“ и „Ехо от Мелта“ на Община Ловеч и други специални сувенири за годината на Левски.

Събитието  е включено в годишната програма на Община Ловеч и ловешките културните институции и училища за отбелязването на 180 години от рождението на Васил Левски.