obs3105131Павлин Иванов

Постоянните комисии на Общински съвет разгледаха едно много спорно предложение на кмета Казанджиев, което ако бъде прието, ще разсипе бизнеса на едни и ще разчисти пътя за други в областния Ловеч. А проблемът с неяснотите около преместваемите съоръжения не е от вчера.

В края на 2012 изтекоха договорите на почти всички наематели на будки в Ловеч. От над 60 търговски обекта, само 6 имат действащ договор към момента. Година и два месеца, нови търгове няма. Наемателите плащат „обезщетения“, равностойни на последните си наеми, въпреки изтеклите си договори. Вината за това е на Общински съвет Ловеч и на градската администрация, които по някакви причини не искат да си свършат работата.

Наемателите на преместваеми обекти са поставени в пряка зависимост от желанията на местната власт, а по-конкретно от определени служители. Има изтекли договори и Общината може да изгони всеки наемател когато си поиска на базата на реални правни основания.

Дали това не е целта – създаване на благоприятни условия за корупция и натиск на дребния бизнес?

Ако някой се опита да защити интересите си, на секундата ще се сбогува с търговския си обект. Кому е изгодно да се държат в шах десетки семейства?

Нито кметската администрация, нито съветниците положиха реални усилия по проблема засягащ в буквалният смисъл съдбата на стотици семейства в Ловеч. Много интересно би било да се получи отговор на въпроса ЗАЩО над 1 година десетки фирми се държат в зависимост от местната власт. И тъй като в живота няма случайни неща, би трябвало да има и логични обяснения.

Лично аз съм твърдо против сегашното положение с  преместваемите съоръжения и категорично смятам, че те трябва да бъдат премахнати, но не мога да не отчета факта, че затварянето на десетки търговски обекта ще окаже влияние върху нивата на безработица и реално ще фалира не малък брои данъчни субекти. Следователно, би трябвало да се замислим за това КАК точно трябва да се случи това.

 

Най-малкият проблем е, че всяка будка има свой дизайн. Да, дразнещо е в центъра и в кварталите на областен град гледката на откровено трагично изглеждащи павилиони. Ясно е, че в Ловеч Главният архитект няма ни най-малка представа от градоустройство, което е видно с просто око, само след една разходка, независимо в кой квартал на града.

Но това е по-малкият проблем.

 

По-сериозният проблем е чисто икономически

Преди дни , на заседанието на Икономическата комисия попитах администрацията и съветниците, някой сетил ли се е да изготви икономически анализ, как решението ще се отрази от чисто икономическа гледна точка. Сещате се за отговора – каква връзка има анализа с разположението на обектите?

Много просто, но за съжаление, много трудно разбираемо за хора, които никога не са изкарали лев благодарение на своята инициативност и риск. Огромната част от съветниците никога не са разчитали на издръжката на семействата си чрез лична бизнес инициатива.

Парите на повечето от тях идва задължително с фиш за заплата в края на месеца, независимо дали са работили добре или не, независимо дали тяхната служба е свършила някаква добра работа или не. Просто, заплатите на повечето от съветниците и на 100% от служителите в Общината са по график, а не на база икономически резултат!

 

Не знам дали сте се замисляли, но в малкият бизнес е въпрос на лично решение на предприемача дали да работи и си плаща данъците и осигуровките или да висне, в буквалния смисъл на социалната система или най-малкото да мине още повече в сивия сектор.

Сещате се също, че никой не мръзне по павилионите за една заплатка, само защото обича да е сред хора и да зъзне в студа и да се пече в жегите заради спорта. Хората, благодарение на инициативността и трудът си изхранват семействата си, дават работа и на други хора.

 

Нека посмятаме малко. В една будка, под една или друга форма са ангажирани средно 3-4 човека, които получават заплати, но и плащат данъци, осигуровки, вноски в пенсионни фондове. Т.е. полезни са за държавата и общината. Имаме около 60 будки, в които работят около 250 човека минимум. При средна заплата от около 400 лева (за по-лесно смятане), това прави 100 000 лева месечно или около 1.2 милиона годишно. Да не говорим, че се плащат наеми и колкото и смешно да изглежда, се осигурява работа на БАХБ, РЗИ, данъчни, общински служители и т.е.

Да предположим, че половината от тези хора бъдат принудени или просто решат, че им е по-изгодно да получават помощи, както това прави една немалка част от населението. Просто така, наготово.

Посочените по-горе цифри, за един малък град като Ловеч са сериозни, още повече в днешно време. Та тези половината, вместо да си плащат данъците, ще спре да прави това и ще започне да получава наготово социални помощи наготово, без да се труди, без да създава нищо, без да задоволява някаква обществена нужда. И тъй като парите на готово са лесни, но малко и за кратко, тези хора, вероятно ще преминат по един или друг начин изцяло в черния бизнес. Повярвайте, има как!

 

Та питам се аз, питам и уважаемите съветници и служители на общината, някой правил ли е оценка, как това ще се отрази на града?

Забравих да спомена, че тези хора хранят семействата си, опитвайки се да работят честно. Така кръгът на засегнатите е поне 600-700 човека от 35 000-ия Ловеч или грубо 5% от бруто населението (а не от това в трудоспособна възраст), зависи на практика от един наглед малък бизнес и от едно решение, което ще вземат съветниците.

 

Ако питате защо наемателите на будки и преместваеми съоръжения не са се обединили в защита на своите интереси, ще ви отговоря, че повечето от тях знаят „правилният“ път. А той минава през телефонен разговор с „нашия“ закрилник, който ни пази и урежда спокойствие за бизнеса. Най-често това е някоя партийна централа, „наш“ човек в Общината, влиятелен съветник ..

Е, това ако не е изключително подходяща среда за корупция и създаване на реални зависимости, здраве му кажи. Кой има полза от това бизнеса да е зависим от шепа хора, мисля че всички знаем.

 

Най-интересният и важен въпрос, поне за мен е как съветници, които никога не са били от другата страна – страната на частната инициатива, ще решат съдбата на десетки семейства в Ловеч и ще вземат едно решение, без да са си дали труда да се замислят за икономическите последици от своя вот.

 

А повярвайте, добри и разумни решения по този въпрос могат да бъдат намерени бързо и лесно, стига да има кой да се замисли и да оцени и анализира ситуацията.

 

Утре, на заседанието на Общински съвет Ловеч ще видим с какви аргументи нашите съветници ще променят живота на стотици ловешки семейства.

8 коментара

  1. Отново хаос на сесията, съветниците си дадоха 10 минути почивка
    Четвъртък, 27 Февруари 2014
    Стъплоптворение от граждани, по-голямо от това на януарската сесия, препълни тази сутрин зала “Гена Димитрова” в сградата на регионалната библиотека, където всеки последен четвъртък от месеца заседава Общински съвет – Плевен, предаде репортер на “Посредник”. Както обявиха предварително, дребни местни търговци, главно на тютюневи изделия, организирани от сдружение “Зора”, пристигнаха половин час преди началото, за да поискат да отправят питане по важен въпрос – в конкретния случай, за поставянето на нови 12 павилиона за пакетирани стоки на 11 терена в Плевен и 1 в Славяново. По предложение на съветника от БНД, Георг Спартански, предложението за обявяване на търг за местата, което беше планирано като точка 30 в дневния ред, стана точка 1. Силен шум и крамоли между старейшините предизвика, обаче, второто предложение на Спартански, което, впрочем, той прави в началото на почти всяка сесия – питанията на граждани да бъдат не в края, а в началото й. Председателят на ОбС, Дарин Ангелов не успя да овладее препълената зала и по предложение на Бисекра Илиева от групата на БСП, беше дадена 10-минутна почивка.

    http://posredniknews.com/site/vodeshti/127-nai-vazhnoto/46904-otnovo-haos-na-sesiyata-savetnitzite-si-dadoha-10-minuti-pochivka?utm_source=FBCDN

  2. Кой стои зад кампанията срещу Лафка?На пръв поглед дребните търговци,но не съвсем.Красивите”, „умните” и „интелигентните” днес цял ден ма’аха гащи по телевизии и медии, зомбирани от собствената си значимост, че подали при главния прокурор Сотир Цацаров купища изрезки от вестници, наречени от тях сигнал за „организирана престъпна група Пеевски – Василев – Бареков”. Който е следил изумителната им изява в твефира, няма как да не е стигнал до извода, че в сравнение с тях Делян Пеевски направо си е умилително симпатичен.

    Антоанета Цонева, Асен Генов и някакво друго лице, се надпреварваха да обясняват какво точно са искали да направят, но изобщо не им се получи. Смешни в измисления си революционизъм, плоски в липсата на каквито и да е аргументи, жалки в ролята, за която са цанени.

    1. “Лейтенант Оулз се настани на стола, кръстоса крак връз крак и изръмжа:
      – Още няма измислен чистичък начин да спечелиш сто милиона. Може този, който е най-отгоре, да си мисли, че ръцете са му чисти, но някъде по веригата надолу са притиснали някой нещастник до стената, отнели са му хубав, малък печеливш бизнес и той е трябвало да го ликвидира за грошове. Честни хора са били уволнени, изкуствено са били качени или свалени цените на акции на борсата, пълномощници са били купувани на килограм, а големи адвокатски кантори са получили хонорари от по сто хиляди, задето са успели да заобиколят някой закон, изгоден за бедните, но не и за богатите, защото намалявал печалбата. Големите пари значат много власт, а многото власт често се използва неправилно. Такава ни е системата. Може да не е най-добрата, която заслужаваме, но от никое положение не е идеална.”

      Реймънд Чандлър
      “Дългото сбогуване”
      1954 г

    2. Червените доброволните тролове преизпълниха опорните точки с този коментар. http://afera.bg/pozitsia/57570.html „Красивите”, „умните” и „интелигентните” днес цял ден ма’аха гащи по телевизии и медии…”

  3. КАМПАНИЯТА СРЕЩУ ЛАФКА НЕ Е ОТ ВЧЕРА И НЕ Е САМО В ЛОВЕЧ.ТЯ МНОГО НАПОМНЯ НА КАМПАНИЯТА СРЕЩУ ГОЛЕМИТЕ ТЪРГОВСКИ ВЕРИГИ,КОИТО ВИДИТЕ ЛИ УБИЛИ КВАРТАЛНИТЕ МАГАЗИНИ.МНОГО Е ЗАБАВНО,КОГАТО ПАЗАРНИ ТАЛИБАНИ И КОНСЕРВАТОРИ МОНЕТАРИСТИ ИЗВЕДНЪЖ СЕ СЕТЯТ,ЧЕ ХОРАТА ИМАТ НУЖДА ОТ ДОХОДИ И СЪПРИЧАСТНОСТ,НАЛИ УЖ ПАЗАРА,НЕВИДИМАТА РЪКА РЕГУЛИРА ВСИЧКО

  4. Ясно е, другарят кмет е решил и ще докара Лафка в Ловеч. По този начин ще се докара и на ДПС, и прав е за себе си човекът, нали все пак властта му зависи от тях!

  5. Добре,договорите за будките са изтекли.Какво щеше да се промени,ако с
    изтичането им ползващите бяха извадени от там и се проведат нови тър-
    гове.Дали същите наематели щяха да продъжат дейността си в същите буд-
    ки.Нямаше ли да има пак разстройване на семейния дребен бизнес.По то-
    зи въпрос в материала по-горе няма икономически анализ.

Comments are closed.