krast601141На 6 януари пред Катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на Ловеч тържествено ще бъде отбелязан един от най-големите християнски празници – Свето Богоявление (Йордановден). Програмата ще започне в 9:00 ч. със Златоустова литургия в параклиса „Въведение Богородично“ при Катедралния храм. В 11:00 ч. на площада пред храма ще бъде отслужен Велик водосвет и Освещаване на бойните знамена.

     В ритуала по освещаването на знамената ще участва почетен строй от военнослужещи на Военните формирования 24430 – Троян, и 24480 – Ловеч, представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Ловеч и Троян, Съюза на ветераните от войните – Ловеч и Троян, и представители от регионални клубове при Национално дружество „Традиция“.

     В строя на Национално дружество „Традиция“ ще може да видите униформи и оригинални огнестрелни оръжия от Руско-турската освободителна война, Балканската война, Първа световна, четнически униформи от Априлското въстание и автентични народни носии.

     След водосвета шествие ще се отправи към пешеходния мост на площад „Екзарх Йосиф I“ за хвърляне на кръста в р. Осъм. Начален час на ритуала на моста – 11:45 ч.