svetofar2110131Изграждане на капацитет на местно ниво за повишаване сигурността на пътя и множество награди за участниците

Национална програма за изграждане на капацитет за повишаване на сигурността на пътя  стартира сдружение „Отворена младеж“. По нея в София вече е създаден Център за превенция на рисковото поведение на пътя, в който са разположени най-съвременните технологии за превенция на риска. Идеята е подобни структури да бъдат разкрити и извън столицата, като ентусиастите бъдат подпомогнати за реализиране на идеите им в областта на пътната безопасност. В програмата е заложено още изграждане на капацитет на местно ниво за качествено оформяне на послания в областта на пътната безопасност и предаването им до институциите на местно, регионално и национално ниво по проект „Застъпници за пътна безопасност“.

От сдружение „Отворена младеж“ изразяват в писмо до кмета на общината увереност, че „участието в програмата би било от изключителна полза за членовете на общинската комисия за безопасност по пътищата, за активни учители, неправителствени организации и групи млади хора от Ловеч, тъй като целта на програмата е да се насърчи активността и сътрудничеството между всички заинтересовани групи на местно ниво“. От там гарантират, че проектът „Застъпници за пътна безопасност“ ще подкрепя в рамките на една година всички включили се в него екипи, като критерият е генерирана обществена подкрепа във Фейсбук.

Условието за участие е регистриране на екип от четирима – ръководител и трима младежи, на страницата на проекта – http://rsa.open-youth.org. Като изтече годината, екипът може да получи ваучери за 3000 лв, покани за първата Младежка среща на върха по въпросите на пътната безопасност на национално ниво, пакети с информационни и комуникационни материали на стойност до 600 лв по избор, чифт алкоочила, пакети с информационни и комуникационни материали (4 кожени визитника, 10 алкотеста, 10 силиконови гривни, 10 рефлектиращи гривни, 10 химикала, 10 фотопъзела, 10 значки, 10 магнита и 20 светлоотразителя с корда). Общо наградите, които ще бъдат раздадени на различните етапи на екипите в страната за тази една година, ще са 137.

Кой екип колко ваучери ще вземе, ще зависи от изградения допълнителен материален капацитет на ниво организация/институция/училище. Трите хиляди лева са максимумът, но има още две награди по 1500 лв, три по 750 лв, четири по 500 и пет с ваучера на стойност 250 лв. Изборът ще стане ясен в последния ден на Младежката среща на върха въз основа на събраната подкрепа за свършената работа, визуализирана от броя точки за статията на екипа на страницата на проекта в реално време.

Възможностите за безвъзмездна подкрепа на инициативи, свързани с пътната безопасност, които сдружение „Отворена младеж“ предоставя, са много ценни, особено преди Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП, който ще отбележим на 17 ноември, коментира кметът на Ловеч Минчо Казанджиев. На този ден почитаме паметта на хилядите хора, загинали по пътищата.

Повечето от инцидентите по пътищата са предсказуеми и може да бъдат предотвратени. Необходими са ни повече толерантност, уважение, предвидливост, споделена отговорност за намаляване на грешките, които водят до безсмислени нещастия по пътищата. С тези думи кметът се обръща към ловешките младежи с призив да заявят своята отговорна позиция на граждани и да се включат в националната програма.