DSC_0244Павлин Иванов

Турци, цигани и българи заедно отпразнуваха третият празник на баклавата в ловешкото село Малиново. И точно това е смисълът на празници – независимо от различията да бъдем обединени, да се радваме заедно на хубавото. Точно това се случи в събота в ловешкото село Малиново, което беше домакин на един сладък, вкусен, весел и игрив празник. И разбира се, най-доволни бяха децата изпълнили площада на селото.

Авиошоу, за което основна заслуга има кмета на Малиново Петър Матеев, изненада приятно жителите и гостите на селото. Малък самолет и делтаплан извършиха демонстрационни полети над площада и накараха присъстващите да се почувстват поне мъничко съпричастни към празника на българската авиация и професионалният ден на ВВС, който в София беше отбелязан с грандиозно авиошоу.

DSC_0172Преди тържественото начало, политици от различни партии, заедно поднесоха цветя в знак на почит към загиналите малиновчани във войните за свободата на България. Веднага след това, кметът на селото Петър Матеев даде началото на празника.

Десетки пъстроцветни балони, цветя по площада, танцови състави от Дебнево – „Дебненче”, фолклорните състави на Общински детски комплекс – Ловеч, група от Врабево, детската фолклорна група от Буковлък, певчески групи от Галата, Малиново и детски състав при Дома на културата – „Мара Белчева”, Севлиево, направиха слънчевият ден в Малиново един весел и прекрасен празник за турци, българи и цигани.

DSC_0193Но разбира се, най-важното на този ден беше баклавата. Вкусна, сочна, сладка, такава, каквато само жените от селото могат да направят. Около тридесет майсторки от селото и региона – Тетевен, Врабево, Дебнево и други се състезаваха в кулинарния конкурс за най-вкусна баклава. Тавите с баклавите бяха изложени на площада, а десетките жители и гости нетърпеливо очакваха журито да обяви победителят, за да опитат и те направените с огромна любов и невероятни умения най-разнообразни баклави.

Журито в състав инж. Маргарита Караджова, инж. Диана Дочева – двете преподавателки в ПГИТУ Ловеч, както и Данча Русева от Община Ловеч, беше доста затруднени в избирането на най-добрата баклава.

DSC_0263Според инж. Маргарита Караджова най-добрата баклава се прави от ръчно омесено тесто, което се точи до много фини кори. След това се сиропира с гъст и много захарен сироп, като се добавят ситно счукани орехи“, сподели председателката. Тя добави, че победителят – баклава номер 1, е направена съвършено добре с напълно еднакви парчета.

И така, победителите в кулинарното състезание, което с всяка година съм убеден, че ще става все по-голямо и посещавано, отреди на първа на Станка Миткова от Малиново, втората премия отиде при Румяна Христова, също от Малиново, а с трета награда си тръгна Зайде Ахмедова от Дебнево. Специална награда получи Атидже Тейзиева от Малиново за най-много направени баклави.

DSC_0223Празникът на баклавата се организира за трети път от кметството на селото и читалище „Пробуждане” 1927 г. и благодарение на спонсорите – фирми от Велико Търново и Троян.

Поздравления за организаторите и смея да твърдя от името на малиновчани и гости на селото, благодарност за прекрасното изживяване!

Празникът уважиха Областният управител Милко Недялков, неговият заместник Юнал Мастънов, кмета на община Ловеч Минчо Казанджиев, народните представители Корнелия Маринова и Джейхан Ибрямов, както и много жители и гости на Малиново.