sastezaniepojar2504145На 24.04.2014 г. в салона на ПГИТУ-Ловеч се проведе ученическо състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” Ловеч 2014. Състезанието е традиционно и е включено в националния календар за извънучилищна дейност на МОН. Основната му цел е да се провери нивото на придобитите знания в основния курс на обучение за действие при бедствия, пожари и извънредни ситуации. Мероприятието е организирано от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”, Община Ловеч, Секретариата на Областен съвет на Български Червен кръст – Ловеч и РИО-Ловеч.

Начало на съревнованието беше дадено от комисар Владимир Кацарски – началник на ОУПБЗН-Ловеч. В приветственото слово той поздрави състезателите и техните ръководители, изрази увереността си, че ще предадат знанията и уменията си на своите приятели и близки и им пожела успех в съревнованието.

Състезанието се проведе в два етапа. По време на първия етап участниците решаваха индивидуален тест, чрез който се цели проверка на знанията за правилата за поведение и действия при бедствия, пожари и извънредни ситуации.

sastezaniepojar2504144Вторият етап, включваше състезателни игри, разпределени в учебни центрове. Чрез игрите се проверяват практическите умения на участниците, тяхната бързина и  съобразителност. В център “Индивидуални средства за защита” състезателите показаха умения как се избира, подготвя и поставя противогаз, след което пробягаха разстояние с препятствия. Вторият център “Защита при бедствия” даде възможност участниците да се изявят като спасители при природни бедствия – наводнение и земетресение. В следващия център “Защита при промишлени аварии” за предпазване от химически и радиоактивни вещества учениците „херметизираха” прозорци на помещения. В учебен център “Първа помощ” състезателите показаха знания и умения за оказване на първа долекарска помощ на пострадали. В център „Пожарна безопасност” демонстрираха как се гаси пожар, използвайки кофпомпа.

Победител в състезанието с 258 точки стана отборът на ОУ „Иван Хаджийски” град Троян. В оспорвана надпревара, с 256,5 точки, второ място зае отборът на ОУ „Св. Паисий Хилендарски” с. Лесидрен, община Угърчин. На трето място, с 254 точки, се класира отборът на ОУ „Васил Левски” Ловеч. Всички участници получиха грамоти, купи и предметни награди, осигурени от Община Ловеч. Добра подготовка показаха и участниците от СОУ „Бачо Киро” Летница, СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” Угърчин и ОУ „Христо Никифоров” Ловеч.