П. Иванов

След като привлякох вниманието ви с „риване“, „борба за кокала“, „арогантност“, „недостойно обжалване“ и всички други популярни определения, време е да поговорим за технологията на отговорността в управлението. В поредица от коментари, ще структурирам кой и за какво носи отговорност, за да е възможно, гражданите на Ловеч да насочват коректно предложенията, забележките и важния за всички контрол. Т.е. всяко недоволство от конкретен гражданин или институция се подава в Община Ловеч, при създадена за това организация, с 24-ва „гореща“ линия за комуникация.

За да е лесно, ще използвам само факти и примери, които са проследими, достоверни, базиращи се на нормативна уредба, разработена конкретно за това.

Тъй като зимата наближава, най-подходящо е да започнем анализа със зимната поддръжка на града и общината.

Цялостния процес по управление на зимната поддръжка започва с три решения на Общински съвет, предложи му от общинската администрация и придружаващите ги заповеди, инструкции, разчети:

  1. План-сметката за разходите за чистотата, в която въпреки многобройните ни обяснения към предишната, а и към сегашната администрация, бяха включвани незаконно разходи за снегопочистване. Днес, Сметната палата еднозначно казва, че това е порочна практика и парите за зимата НЕ МОГАТ да бъдат елемент от този документ, респективно от Такса битови отпадъци.
  2. Такса битови отпадъци
  3. Бюджета на общината.

Тези три важни документа се предлагат от кмета, а съветниците обикновено, без да се замислят много, ги одобряват,

Накратко, за да бъде зимното почистване на ниво, служител на общината, в случая инж. Николай Стоянов, подава някаква цифра за зимната поддръжка на града. Ако се гледа професионално, отделените пари за зимата, трябва да обяснят:

  1. За каква кратност на почистване на уличната мрежа и обществените площи ще стигнат?

(Забележка: единица кратност е количеството улици и обществени площи, който се обработват един път – километри, декари)

Такъв отговор, към момента няма.

Отговорността на Общината е да планира, за колко снежни дни предложените от нея средства ще стигнат. Ако например, г-н Стоянов е сметнал, че ще има 5 дни със снеговалеж, той е предложил на ресорния зам. Кмет конкретна цифра. Ако обаче, снежните дни са повече, настъпват проблеми – справка тази година. Затова, трябва да се изработи конкретен алгоритъм, който да се използва при всякаква ситуация.

 

Това предложение за средства за зимата се материализира или в План-сметка (незаконно) или в бюджета.

Тук вече отговорността за одобрението е в общинските съветници.

Ако работят професионално и в интерес на избирателите си, съветниците трябва да питат:

  • Срещу тези пари, които одобряваме (съветниците), какво очакваме да получим като услуга? Например – Продимчец и Гозница ще бъдат ли чистени и как?

Тук има два случая:

  • Получават отговор и са доволни, следователно одобряват кметското предложение
  • Не получават отговор (обичайно) или отговора не ги задоволява, следователо предлагат такава корекция, която да гарантира на жителите на всеки квартал адекватна услуга. Това НЕ СЕ Е случвало. Разбирането какво гласуват, имат предвид.

Обикновено, отговорността на съветниците за приемане на подобно решения е нулева.

 

След като все пак, на база гласуване в Общински съвет, се стигне до определяне на средствата за зимна поддръжка, следва кмета да определи нивата на поддръжка, приоритетните участъци и т.н.

Следователно, отговорността за това, коя улица, колко пъти, при какви условия ще бъде почистване и кога е изцяло на кмета и неговия екип.

Например, Гозница и Продимчец, по заповед, са категория „В“ за поддръжка. Само главните улици се чистят веднага, а второстепенните, когато дойде. Но понеже не са планирани правилно средствата, редът на второстепенните улици не идва. Същото важи и за кв. „Младост“

Т.е. отговорността за кратността на почистване е на Община Ловеч, съобразни внесените от нея предложения за средства, които пък, безропотно и без ясна информация, са одобрени от общинските съветници.

 

Друга отговорност, която системно е замитана, но за сметка на това е много видима:

В Младост, Здравец и по много улици, заради огромните кратери, дупки, стърчащи шахти, улиците е почти невъзможно да бъдат почиствани добре. Просто не е възможно.

Състоянието на улиците също е еднолична отговорност на кмета и на общински съвет. Но винаги, удобно, не се говори за това.

 

Идваме до отговорността на „ЕКО“. Тя се състой единствено в своевременното и качествено изпълнение на възложените графици, по заповедите на кмета на общината. Фирмата е подложена на жесток контрол, както и трябва да бъде, от страна на общината, съветниците и най-вече от страна на гражданите.

 

Да обобщя, но в обратен ред.

Нужен е различен алгоритъм, които да бъде прост, ясен и работещ!

За да има добро снегопочистване, трябва фирмата да работи, бързо, качествено и ефективно, по определеният й от кмет чрез заповеди и инструкции ред. Не се допускат своеволия и изключения! За работа на фирмата, отговорността е изцяло и единствено на Изп. Директор.

За да работи фирмата по тези показатели, трябва да са одобрени разумни, според статистиката и климата средства, които отново наблягам, се предлагат от Общината и се одобряват от Общински съвет.

За това, отговорността е изцяло на кмета и на общинските съветници.

Когато по веригата, дори една брънка прави грешки, системата се разтриса.

 

Точно за това, след дълги преговори, изискахме за 2017 г. да ни се дадат точните параметри на улиците, за да се отчита и плаща ЕДИНСТВЕНО свършената  работа, а не разходката на камионите, както е било преди.

 

Следствия:

  1. От опита през зимата научихме, че за всичко е виновна „ЕКО“ и аз, като неин Изп. Директор.
  2. Не научихме, защо са планирани точно тези средства от Община Ловеч
  3. Не научихме, защо без да е поискана информация за зимното, кризисна част от живота на всеки град, неинформираните общински съветници одобриха точно толкова пари, стигащи за неясно каква кратност на почистване при снеговалеж.
  4. Не научихме, кой отговоря за често противоречашите си заповеди и инструкции по време на зимата
  5. Не научихме, че сигналите за опасни участъци се подават в Общината, оценяват се и едва след това „ЕКО“ ако е наредено отива.
  6. Не научихме, че зимни дежурства бяха възложени едва пред Февруари, малко след като снегът си беше заминал и кой носи отговорност за това.
  7. Не научихме по какъв критерии се определя кое е важно и приоритетно да бъде чистено и защо Гозница и Продимчец изобщо не попадат в нормално поддържаните райони, а справедливото недоволство на хората е игнорирано както чрез ТБО, така и чрез Бюджета. Т.е. решенията на Общински съвет.

Идеята на технологията на отговорността не е да бъде раздумка и популярните празни приказки.

Идеята е, че всички тези решения, които описвам, ще се вземат през следващите няколко месеца. За да са добри и в полза на гражданите, решенията трябва да бъдат информирани, умни, предвидливи, с разбиране за процесите и технологията на конкретните действия.

Ако това отново не се случи, всичко това като грешки, ще се повтаря дотогава, докато най-после, всеки започне да върши професионално и отговорно работата си и се намери баланс, между възможностите и интересите на обществото.

 

Следващият коментар ще третира въпросите:

  1. Защо е нужно „Възлгането“ от страна на Общината към „ЕКО“
  2. Каква е отговорността на гражданите и фирмите за зимната поддръжка
  3. Как липсата на информация или нетърсенето й, води до непредизвикани конфликти.
  4. Проблемите с паркирането, водещи до проблеми с почистването

 

Убеден съм, че след като се запознаете с технологията на отговорността, ще имате много по-ясна представа за всичко случило се до момента и как подобни напрежения могат да бъдат избегнати.

 

Това е и причината, Съвета на директорите на „ЕКО“, чрез своето официално писмо-покана до кмета и председателите на постоянни комисии, предлага за първи път да седнат заедно, анализират, обсъдят и приемат рамките на новия договор между фирмата и Община Ловеч.

10 коментара

  1. Материалът, който написах е за отговорностите. Това е важното. Всеки да си носи кръста. Хубаво би било, след като се прочете, всеки да се замисли за себе си – каква отговорност носи. Относно защо сега, явно е нужен отговор, защото неискащите да бъдат информирани и мислещи, са не малко. Следователно, всичко трябва да им бъде смляно. Ще бъде

    1. По-скоро за безотговорностите и послушното ти мълчание последните две години. Твоята отговорност вече я пое, да му мислят гражданите на тази община.

    2. Емилия, пишеш си с радиото.. или по-скоро с неЗависим, неПартиен онЛайн блогър…

      Не се хаби 😉

  2. Ако не ви бяха отсвирили, щяхте да си траете… Йок.,. Махат ви и вие вижсате недъзите… Днес… Или след години, само когато ви махнат….

    1. Г-н кмет, ако внимателно сте следили публикациите, в тях пише каква е хронологията. Т.е. разказвам, за нещо случвало се през тези години. Не сега. Не утре. А преди време. Обяснено просто, това са минали неща. Така че, махнали, немагнали, риване и други определения, са доста след реалните събития.

    2. И още нещо. Ще направя специален материал за Малиново. Очаквам, жителите да са щастливи и доволни. Все още сте кмет там. Да видим след две години, как живота се е променил

  3. Добре де, знаем кои са проблемите-имат си имена и зависимости. Пак да питам-защо мълчахте досега, две години тишина за всичко и едва като ви натириха започнахте да говорите. Няма на кой и за какво да се сърдите.

Comments are closed.