teteven1310162Вчера в страната ни се чества Денят на българската община.  На тази дата –  12 октомври 1882 година, Княжество България приема Закон за общините и градското управление, който поставя основите на дейността на местните и държавни власти, а през 1998 година Националното сдружение на общините въвежда традицията денят да се отбелязва официално.

По този повод, в Община Тетевен се проведе Ден на отворените врати, а участие взеха учениците от местните училища – Професионална гимназия по строителство, електротехника и услуги, СУ „Георги Бенковски“ и ПГГСД „Сава Младенов“. Преди да започне същинската част и учениците да заемат ключовите длъжности в общинска администрация, секретарят на Общината Цветелина Стоянова, ги запозна с дейностите на всеки един отдел, като влизаха от стая в стая, за да добият реална представа за работния процес. След обиколката, младежите влязоха в ролите на кмет, зам.-кмет, секретар и председател на Общинския съвет. Бяха им поставени реални казуси, за да се запознаят с ежедневието и работата на съответните длъжности.

teteven1310163Учениците предложиха своите решения и мерки за справяне с различните ситуации, като се убедиха, че тези постове изискват много усилия, опит, тактичност, себераздаване и още куп други качества.

Обсъдена беше и идеята за създаването на Младежки консултативен съвет, който да функционира към общинската администрация. Основната му задача, ще бъде обсъждане на проблемите и нуждите на младежите, както и намирането на конкретни решения за тях.

В края на Деня на отворените врати, кметът на Община Тетевен д-р Мадлена Бояджиева, връчи грамоти за участие на всички ученици, а те определиха инициативата като полезна и ползотворна.