С тържество на 10 септември 2018 г. започна седмицата на пожарната безопасност (10 – 16 септември), а така също бе отбелязан и Професионалният празник на пожарникаря, който е на 14 септември.

Строят от дежурните пожарникари бе приет от комисар Владимир Кацарски, директор на ОУ на ПБЗН – Ловеч, който отправи топли думи към състава. Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова поздрави присъстващите с думите:

„Няма да забравя как вие смело работихте цяла нощ в един от последните дни на юли т.г., когато по време на една буря се борихте с паднало дърво на ул. Марин Поплуканов“. Работихте всеотдайно, за да спасите един покрив. Затова този празник е израз на нашата признателност към тази храбра и незаменима професия, без която съвременното общество не може. Знаете, че ние заедно работим много и по превенцията, работа с ученици, имаме няколко състезания по противопожарна безопасност. Поздравявам Ви за празника и бъдете все така смели и ангажирани с безопасността на населението.“

След това Ловчанският митрополит Гавриил в съслужение с отец Кънчо Кабадийски отслужи водосвет за здраве и поръси със светена вода гостите и строя. На празника присъстваха още зам.-областният управител Илиян Тодоров, подполковник Теодоси Томанов – началник на Военно формирование – Ловеч, Златин Михайлов – началник РУ на МВР в Ловеч и други.

По повод празника бяха присъдени и три отличия. Почетен знак на МВР (втора степен) получава главен инспектор Валери Димитров – началник на РС на ПБЗН. С писмена похвала от министъра на МВР е награден Добромир Димитров, а с писмена похвала от главния секретар на МВР е награден Явор Абаджиев.