mirnatstrahani1309161Участват над 20 творци, университетски преподаватели, журналисти и издатели

Жанина Илиева

Литературен салон „Мостове 2016“  ще събере  в Ловеч творци от различни поколения, дейци на културата, журналисти и издатели, университетски преподаватели в Ловеч от 29 септември до 2 ноември. Организатор на форума е Клубът на дейците на културата с финансовата подкрепа  на Община Ловеч.

Литературният маратон ще започне на 29 септември, четвъртък, с представяне на романа на Георги Мишев  “Мир на страха ни”/ “Бележките под линия”/. В този мемоар големият белетрист и кинодраматург , свързан с Ловешкия край, припомня времето, прекарано в родния Йоглав, посвещава страници на дома и родителите,  връща се към годините си в Ловеч и изкушенията си към словото.  

След тази среща Албена Ненкова, председател  на Литературния клуб „Перото“ към НДК, събира дами на „Лейдис вечер“ на чаша  вино и разкази само за жени.

Поетът и издател Божана Апостолова гостува на следващия ден – 30 септември, петък.  Божана Апостолова ще се срещне първо с  деца и ще разговаря с тях за детските си книги. Срещата е от 14 часа  в Детския отдел на Регионалната библиотека „Проф. Беню Цонев“.Вечерта от 17,30 часа Божана ще прочете свои стихове в Клуба на дейците на културата.

Същия ден от 15.00 часа директорът на Националния център за книгата към НДК Светлозар Желев ще разговаря с ловчалии за съвременните тенденции в литературата и мястото на книгата в живота на  българина днес, а Албена Ненкова  ще прочете разказ, свързан с битието й на ловчалийка /защото авторката има ловешки корени/.

Романът „Бежанци“ на Весела Ляхова ще бъде представен от 16 часа.  Той е носител на Националната награда за литература “Христо Г. Данов” 2014 и представи България на Международния панаир на книгата и на Европейския фестивал на първия роман в Будапеща (2014).

Вечерта от 19,30 часа младите поети Августин Господинов и Рене Карабаш  ще представят своите  стихосбирки “Нощта е действие” (ИК Жанет 45, 2014) и “Хълбоци и пеперуди”(ИК Жанет 45, 2015), с които спечелиха номинации за най-престижната поетична награда в България “Иван Николов” през 2015 г.

Рене Карабаш е поетичният псевдоним на Ирена Иванова. Тя е ловчалийка, завършила е Езиковата гимназия, неин преподавател по български език и литература е Ани Андреева. Под псевдонима Августин Господинов своите стихотворения подписва Илиян Любомиров.  През 2015 г. е лауреат на 43-тото издание на фестивала за дебютна литература “Южна пролет” в  Хасково, печели трето място на Славейковата награда в Трявна, номиниран е и за наградата на литературен клуб “Перото”.

На следващия ден от литературния форум – 1 октомври, събота – гостува поетът Георги Константинов, главен редактор на сп. „Пламък“. Той ще представи стихосбирката си „Вечно подранил“ и ще прочете любими на поколения българи свои стихотворения.

Доц. д-р Емилия Дворянова ще направи кратък курс по творческо писане от 14 часа. Неотдавна известната писателка, която е и преподавател в Нов български университет, представи в Ловеч романа си „При входа на морето“. Веднага след това от 16 часа гостува още един университетски преподавател – Георги Бърдаров. Името му нашумя след участие в реалити формата „Ръкописът“ на БНТ. Неговият ръкопис спечели голямата награда и романът „Аз още броя дните“ бе издаден от „Сиела“.

Голямо поетично четене предстои вечерта на 1 октомври – Деня на поезията и музиката. То ще започне с представяне на поета и художник Роман Кисьов. В поетичния маратон ще участват гости  на литературния салон „Мостове“, троянски поети и ловешки творци.

В заключителния ден на форума, 2 октомври, своите стихове ще представят Надя Попов и Иван Есенски. Надя е свързана с Троянския край, откъдето е нейният баща, главен редактор е на в. „Словото днес“. Иван Есенски е редактор в същия вестник.

Непосредствено след тази среща гостува Людмила Андровска, издател, писател и сценарист.  След представяне на романа й „Хаос“ ловчалии ще могат да видят откъс от филма  „Вечери в Антимовския хан“.

Над 20 творци от страната ще участват в първото издание на Литературен салон „Мостове 2016“. Инициативата е подкрепена от Националния център за книгата към НДК, Литературен клуб „Перото“, издателствата „Жанет45“, „Сиела“, „Делакорт“ и литературните издания –  в. „Словото днес“ и сп. „Пламък“.

Средствата за реализиране на  Литературния салон са осигурени по проект на Клуба на дейците на културата пред Общински фонд „Култура“ на Община Ловеч.