С групово изпълнение на песента „Заедно“ (По-лесно е… Да направим нещо малко, но за друг) завърши благотворителният концерт на ловешки ученици на 13 декември в салона на Драматичен театър –Ловеч. Идеята беше да се съберат средства за закупуване на национални фолклорни костюми за танцови състави на българската общност в побратимения с Ловеч град Сиктивкар, Република Коми.

Концертът обедини талантливи изпълнители от  ПЕГ „Екзарх Йосиф Първи“ и Профилирана природоматематическа гимназия, изявата бе с подкрепата на Община Ловеч.

Народни танци, вокални изяви, акробатичен рок, както и изпълнения на цигулки, гайди и китари запълниха програма. Публиката аплодираше горещо своите любимци, като често припяваше с тях любимите песни.

Концертът бе изгледан още от зам.- кмета на Ловеч Община Ловеч Венцислав Христов, от Еленко Начев, началник на Регионалното управление по образованието –Ловеч, директорите на двете гимназия Радослав Хитов и  Димитър Петков.

Идеята за костюми се родила по време на посещение на ловешка делегация в Коми. Това стана на  12 юни 2018 г. , когато бе подписано споразумение за развитие на приятелските отношения между Сиктивкар и Ловеч. Под документа подписи положиха кметът на град Сиктивкар Валерий Козлов и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова.  В състав на нашата делегация  влизаше още  председателят на Общинския съвет Петър Цолов.

Тогава бе споделена необходимостта на местните хора, че има голям интерес към българските танци и песни, но самодейците нямат костюми. Нашите народни носии имат специална мощ. Едно време хората са вярвали, че в тях има скрита сила, че носят магическа способност и тя се слива с човека, който ги облича.

1 коментар

  1. Децата, тоест те вече са страхотни млади хора, положиха усилия този концерт да се случи. Написаха си сценарий, събраха се да репетират и сътвориха наистина страхотен концерт. Хубаво беше да имаше повече подкрепа от страна на ловчалии. Не мога да се съглася, че нямаше интерес заради каузата. Същите тези деца са организирали и множество концерти за болни деца. Посещаемостта е отчайваща. И не защото не е достатъчно афиширано дадено събитие, а защото хората не хаят…. Само мрънкат тук във мрежата, по-лесно е. А тези млади хора пеят, танцуват и свирят за вас, хора! Гледайте ги, докато са още тук и не са отлетели , защото след няколко години и такъв концерт ще трудно да стане реалност като ги няма тях….. Благодарности на всички, които присъстваха и подкрепиха труда на децата ни, без значение за каква кауза е.!

Comments are closed.