dareniepojarna2605144Общинските съветници от постоянните комисии по общинска собственост и по бюджет и финанси ще разгледат на заседанията си следващата седмица предложението на кмета на общината за приемане в дарение на лек автомобил от Германия и на пожарна кола от Швейцария. Немското возило е „Фолксваген Поло“ и пристигна в Ловеч за Деня на града тази година. Дарението е от градската управа на побратимения на Ловеч Ерфурт, то бе предоставено от главния кмет Андреас Баузевайн.

Пожарната кола, дарение от Швейцария, е марка „Мерцедес“ и е напълно оборудвана с пожаротехническо въоръжение, агрегати, инструменти за аварийно-спасителни дейности и осветителни средства. Тя е дарение от инспекциите на противопожарната служба на кантон Базел с подкрепата на „Розенбауер Швейцария“ АД и също бе подарък за празника на Ловеч.

И двата автомобила са регистрирани в публичния регистър за дарения при община Ловеч.

С искане от юни т. г. Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Ловеч, е поискала колите да й бъдат предоставени за безвъзмездно ползване. Нужни са за осигуряване на пожарната безопасност и защита на населението на територията на общината и за подобряване техническото обезпечаване на службата.

В тази връзка кметът предлата на общинския съвет освен да приеме в дарение превозните средства и да учреди върху тях безвъзмездно право на ползване за срок от 10 години на районната служба на Пожарната.

„Мерцедес“-ът ще бъде използван предвид габаритите и техническите му характеристики за оперативни действия във Вароша, квартал, характерен със своите тесни и стръмни улички, които са трудно, а някои и недостъпни за наличните в службата пожарни автомобили.