ploshtadkababakovec2071523Иво Райнов

Винаги застъпвам тезата, че основно занимание  на една местна управа  трябва да бъде грижата за хората. При това за всички хора равнопоставено, т.е. удовлетворяването на потребностите на една група не бива да бъде за сметка на други.

Само че, къде толкова административна прозорливост и човешка чувствителност!

Където и да се обърнеш изобилие от примери точно за административно нехайство. Един от тях по странен начин конфронтира радостта на малките със сигурността на техните родители и прародители. Става дума за една новопостроена детска площадка в квартал „Младост“.

Площадката е от модерните, строена за да съответства на всички стандарти. Естествено е и достатъчно скъпа. За нейното изграждане са похарчени над 80 хиляди лева. Дали са вложени толкова пари е доста спорно, тъй като към момента една климушка вече е счупена, единствената люлка скърца като престаряла, а в пясъчника няма…пясък.

Но не в това е проблемът. Площадката е истински строителен шедьовър!

ploshtadkababakovec207153Построена е на наклонен терен, при това в неговата най-висока част. За да бъде подравнена е вкопана между половин и над един метър от различните страни. Три от страните са над нивото на площадката, а отводнителни съоръжения така и не са направени. Всичко това го описвам за да стане ясно, че след всеки по –силен дъжд площадката се покрива с вода, а от ограждащите я склонове се стича рохкава пръст. По сигнал на граждани посетихме площадката преди един месец. Днес отново бяхме там.

Цялата площадка бе покрита от пластове кална мръсотия, довлечена от последния порой. Нека компетентните органи кажат, дали е здравословно децата да играят при подобни хигиенни условия.

За мен проблемът е далеч по-сериозен и е в съвсем друга посока. Само за месец най-високият западен скат е настъпил към блок 315 с повече от 30-40 сантиметра. Строителният гений решил да вкопае площадката в най-високата част, само на 4-5 метра от жилищния блок вече заплашва сигурността му.

ploshtadkababakovec207151Защото, казват, пороят от вторник е отнесъл солидна порция от неспоената пръст. А след всеки следващ порой, а след една година?

Очевадно е, че ерозията ще руши все повече и повече ската. Строителят се е погрижил да създаде максимално добри условия за това и не е взел никакви предпазни мерки. Ако ситуацията остане такава, каквато е в момента, е въпрос на време целия скат да се срине и да застраши сериозно основите на жилищния блок 315.

Това, всъщност, е основния страх на живущите, с който те ни алармираха за да посетим отново мястото на площадката.

Зловеща ирония е, че точно в този блок, в апартамент с хоризонт към площадката и сриващия се скат живее заместник-кметът Ертана Хасан. По думи на съкооператори той тотално нехаел за ситуацията и дори ги баламосвал, че предварително не знаел какво ще се строи. Че не го е грижа е очевидно, щом при горните обстоятелства не е предприел необходимите мерки за укрепване на терена.

ploshtadkababakovec207158Властта е сладко нещо, а отговорността не е за сладовластниците. При всички случаи тежко на град, управляван от човек, комуто не пука какво се случва в двора му.

Факт е, че към момента пред блок 315 в жк „Младост“ има нова и скъпа детска площадка, за която има видими съмнение, че са спестени, макар и разходнооправдани средства!

Площадката е построена на неуместен терен и към момента представлява все по-сериозен риск за устоите на близкия жилищен блок.

Подценени са редица санитарно-хигиенни норми и мерки за сигурност.

Хората от блока са решени да пишат жалба до кмет и всички контролни институции.

Очакваме техният отговор и дано не закъснеят прекалено. Под  угроза е сигурността на хората и стабилността на една жилищна сграда.