plodcheta1104132На 10 април 2013 г. от 13 часа в Драматичния театър в Ловеч се състоя специално събитие за най-малките жители на града «С НАС Е ПО-ВКУСНО»

Те с удоволствие изгледаха спектакъла на Столичния куклен театър „Малките плодчета”. Пиесата, която се изпълнява от 15 актьора,  разказва по весел и забавен начин колко важни са пресните плодове и зеленчуци за здравето на децата. Малките зрители се включиха и в забавна викторина, като показаха, че добре познават многообразието от плодове и зеленчуци, важни за здравословното хранене и борбата с наднорменото тегло. Победителите във викторината получиха за награда екзотични плодове, а на всички останали присъстващи бяха раздадени 1000 кг пресни плодове. Събитието се реализира с любезното съдействие на Драматичен театър Ловеч.

За добрите познания на децата допринесе и проектът „Повишаване консумацията на пресни плодове и зеленчуци сред уязвими групи от населението” по инициатива на Генерална дирекция „Здравеопазване и потребители“ към Европейската комисия. Той се реализира пилотно в България, Словакия и Румъния. Избраните градове у нас са Ловеч и Троян, където вече 6 месеца успешно се реализират всички запланувани дейности.

plodcheta1104133Участниците в днешното събитие бяха децата от ЦДГ „Детелина”, учениците от 1-ви до 3-ти клас от ОУ „В. Левски, СОУ „Т. Кирков” и СОУ „Хр. Никифоров”, които активно участват в проекта наред с пенсионерите от Клуба на туристите ветерани, Клуба на инвалида и Клуба на военноинвалидите, както и бременни, обхванати от грижите на АГ Отделението в МБАЛ „П. Стоянов” –  Ловеч.

Зе период от 6 месеца от старта на проекта са проведени общо 85 кулинарни демонстрации в 17 местни организации от Ловеч и Троян – училища, детски градини, клубове на възрастни хора над 60-годишна възраст и двете болници и са раздадени общо 6 тона пресни плодове и зеленчуци. Участниците в тях всеки път научават нещо ново и забавно, включват се в приготвянето на бързи и вкусни ястия и все повече използват в ежедневното си меню пресните плодове и зеленчуци.

Във всички организации, включени в кулинарните демонстрации, се набират и рецепти за конкурса, а в края на проекта ще бъде издадена и специална книжка с най-добрите предложения.