obshtina301111От 11 ноември стартира нов прием на заявления от кандидати за потребители на социалната услуга „Личен асистент“ и кандидати за назначаване на длъжността „Личен асистент“. Заявленията ще се приемат до 15 ноември от 8 до 17 ч. в Центъра за социална рехабилитация и интеграция в Ловеч, ул. „Стефан Караджа“ 16.

Социалната услуга се предоставя от община Ловеч по проект „Подкрепа за достоен живот“, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.

Проектът стартира през 2010 г. и до края на септември т. г. са обхванати 104 лица с увреждания от общината.

Лицата, подали заявления за ползване на социалната услуга, ще бъдат посетени от социални работници. Кандидат-потребителите, преминали през оценка на потребностите, ще бъдат включени в списък на чакащите лица. Сключването на договори за предоставянето на услугата ще се извършва поетапно през 2014 г. при наличие на свободна часова квота.

За потребители на социалната услуга „Личен асистент“ може да кандидатстват хора с трайни увреждания, нуждаещи се от постоянна грижа/обслужване, в т. ч. деца с трайни увреждания, отговарящи на едно от следните изисквания:

  • лица с 90 на сто и над 90 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, с определена чужда помощ;
  • лица с 90 на сто и над 90 на сто трайно намалена работоспособност или вид и степен на увреждане, без чужда помощ, както и
  • лица с по-нисък процент на трайно увреждане – с установена невъзможност за самостоятелно обслужване към момента на оценка на потребностите;
  • деца на възраст до 16 години с 50 на сто и над 50 на сто вид и степен на увреждане или деца на възраст от 16 до 18 години с 50 на сто и над 50 на сто степен на трайно намалена работоспособност, с определена чужда помощ или с установена невъзможност за самостоятелно обслужване към момента на оценка на потребностите.

За лични асистенти по проекта може да кандидатстват лица в трудоспособна възраст, отговарящи на едно от следните условия:

  • безработни лица
  • трудово заети лица: наети или самонаети, които могат да извършват допълнителен почасов труд;
  • неактивни лица (студенти или придобили право на професионална пенсия за ранно пенсиониране – в трудоспособна възраст), които могат да извършват допълнителен почасов труд.