pokritmost405152Становище на СДС, част от Реформаторския блок

Проблема със санирането на “Покрития мост” и промяната на неговата визия влезе в нов етап на развитие.Това е свързано с изработване на експертната оценка от компетентните органи. В случaя бъдещата съдба на моста зависи от Националния институт за недвижимо и културно наследство в съдействие и субординация с Министерство на културата, както и Министерство на регионалното развитие. Това се налага поради факта,че моста си има особен статут и се намира в началото на АИР “Вароша”.

В хода на събитията и действията предприети по случaя влияние за развитието му могат да окажат възложителя – кмета на община Ловеч и проектантите, привличайки на своя страна за сега и съюза на Архитектите в България.

Повод за притеснение на всички, които не приемат промяна на визията на моста дойде от изявление на последните, че той един вид не е автентичен и може да бъде променян съобразно експертното виждане на архитектите.

За пореден път изказваме своето несъгласие именно с тази философия и начин на действие. Тук искаме да припомним, че от самото начало сме реален участник в общественото обсъждане по темата и нито за миг не сме отстъпили от позициите си без да спекулираме, съобразявайки се със закона.

Още на първите дебати ние зададохме въпроса кое налага промяната на цялостната визия на “Покрития мост” и премахване на дървената му обшивка и някой отвори на терасите и най-вече промяната на цвета му в бяло. На тези въпроси, нито проектантите, нито кмета дадоха смислени отговори. Основната теза на кмета като възложител бе, че е необходимо саниранeто на съоръжението и от там и промяна на външния вид.

В последствие от едно предаване по телевизия “АЛФА” разбрахме, че за кмета е важно подобрение на функционалното състояние на моста чрез саниране и дори прекарване на вода и канализация, а външният вид е БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ и го оставя на специалистите.

На всички е ясно ,че това са вътрешни подобрения, които не би трябвало да засягат външния вид на моста. Това е директен отказ от съобразяване с мнението на местната общност и опит за прехвърляне решението на авторитети  се прокрадват корпоративни интереси в нарушение на местния интерес.

Този подход подменя мнението на хората, като съобразява с тях и прави напълно формално проведените обществени обсъждания. В подкрепа на този факт е и неогласяването публично съдържанието на точното заданието към архитектите, което би спестило коментарите .

Според нас заданието трябваше да се обсъди в комисиите на общински съвет и тогава да се възлага на проектантите. Това е много сериозна тема и тя трябва да се дискутира и в светлината на предстоящите избори.

Технологията на ПОДМЯНА е следната:

1. Кметът внася решение за приемане на интегриран план за въздействие и възстановяване на градската среда. Този план се приема от съветниците като рамков документ, без подробните разработки на задания и проекти.

2.Кметът прави обществено обсъждане -в случая на три подобекта – Централна градска част, Покрит мост и събаряне на сградата на старата община на ул.Мостова №2 и площад “Т Кирков” и превръщането на Младежкия дом в исторически музей.

3.Кметът еднолично възлага задание за проектиране без санкция на Общински съвет Ловеч. Така той възлага пълна външна промяна на споменатите обекти, като нейното въздействие навлиза в историческата част на Ловеч и бившия АИР “Вароша”, с което се опитва да модернизира без основание и да промени предназначението на част от тези исторически обекти.

Това според нас е промяна, която не запазва историческия характер, както и убива и заличава основни символи на Ловеч.

Това се потвърждава и от становището на Исторически музей Ловеч, който е подчинен на кметската администрация, застъпва различна позиция. Странно е и становището на кмета което е инспирирано от представителите на Съюза на архитектите, че тиражира „новината“ , че това не е моста на Кольо Фичето и за това промени могат да бъдат предприемани.

В същото време в Програмата за развитие на туризма в Ловеч буквално е записано ,че основна атракция в старата част е моста на Кольо Фичето. Това се нарича двоен стандарт на управление и незачитане на обективни исторически реалности.

Никъде по света в такива исторически квартали не се правят модернистични промени ,а се реновира, придържайки се към първообразите.

Нашия извод е ,че в името на усвояване на европейски средства самоцелно ще се промени облика и историческото звучене не само на Покрития мост, но и на цялостната визия на стара “Вароша”, което ще доведе до непоправими последици.

В същото време съзираме в действията на сегашния кмет защита на корпоративни интереси за усвояване на евро средства и спирането му става наложително още на есен през местните избори.

6 коментара

  1. Има пари за Крадене—Защо не направи въжения мост????Да мръдне на 100 м от общината и да види Къде са третоарите???? Влизаш от Троян 300 м разбит път —Избори идват—Пак си го изберете—-

  2. Аз не разбирам как хем в техническото задание изрично пише “без да се променя външния облик на моста”, хем тези наглеци продължават да си въртят далаверите в посока именно промяна на външния вид…за мен това е висша форма на дебелоочие и много скоро ще стигнем до медиите. Явно те са единствения коректив на подобни изстъпления.

  3. Очаквах да прочета, че искате син мост. С надпис “Времето е наше!” и пораснало лъвче, лапнало кебапче, за да е в крак с времето.

  4. В извод на кмета и останалите замесени не им дреме грам, че ще съсипят историческия образ на града стига да прилапат още малко евро пари… аз не знам защо хората търпят така да им се подиграват от сегашната управа на града. Нелепо е че още се търпи такова поведение.

Comments are closed.