P1260325Главната инспекция по труда напомня, че срокът за подаване на годишните декларации и уведомления за 2012 година  за състоянието на условията на труд във фирмите, изтича на 30 април 2013 година, съобщи Директора на Инспекция по труда Ловеч Митко Митев.

Декларацията и уведомлението могат да бъдат подавани по електронен път или на място в съответната териториална дирекция „Инспекция по труда” по седалище и адрес на управление на предприятието.

На сайта на Главна инспекция по труда www.gli.government.bg в раздел „Административно обслужване” е създадена специална рубрика „Декларация по чл. 15 от ЗЗБУТ”, където е достъпен за изтегляне  безплатен  специализиран софтуер (ЗБУТ+) за попълване на декларациите и уведомленията. 

Публикувани са инструкция за попълване, технически указания за подаването, посочени са електронен адрес и телефони за контакти, дадени са отговори на най – често задаваните въпроси, възникващи при попълването и подаването на декларацията.

За улеснение на работодателите във всички дирекции “Инспекция по труда” в страната са разкрити телефони, на които обучени асистенти и инспектори по труда дават консултации и отговарят на въпроси, свързани с попълването и подаването на декларацията. Списъкът с телефоните е публикуван на Интернет сайта на ГИТ в рубриката „Декларация по чл. 15 от ЗЗБУТ”.

Декларация подават всички лица, които нямат подадена и успешно приета декларация (уведомление) за 2011 г., и съответно публикувана в публичния регистър на сайта на ИА „ГИТ”, или имат подадена декларация (уведомление) за 2011 г., но през 2012 г. са настъпили промени в обстоятелствата, подлежащи на деклариране.

Само уведомление подават задължените по смисъла на закона лица, които  имат подадена декларация или уведомление за 2011 г. и през 2012 г. не са настъпили промени в обстоятелствата, подлежащи на деклариране.