d-rstankov21214Среща в началото на идната година с кметовете на селата и органите на МВР свиква кметът Минчо Казанджиев. Тя е породена от проблема с кучетата по улиците.

     Борбата с безстопанствените кучета се води чрез масова и шокова кастрация и контрол върху домашните кучета. Това обяви вчера на пресконференция при кмета управителят на общинския център за изолация и профилактика на безстопанствени кучета д-р Ивайло Станков. Според него обаче голямата опасност е темпото, с което се увеличават бездомните кучета, пуснати в града от селата, крайните квартали и съседни общини, и липсата на контрол в селата и крайните части на града.

Той обясни, че когато намерят куче в нечий двор, което не е чипирано, го приемат за бездомно, то трябва да постъпи в центъра и да бъде обработено, но собственикът на къщата хем отрича да е негово, хем не го дава. Това всъщност връзва ръцете на специалистите. Решението е в контрола от страна на кметовете на селата и полицейските инспектори, които трябва да обиколят къщите, да опишат кучетата и да дадат предписание за чипиране и регистрация, ако трябва и за кастриране. По вилните зони и в града кучетата имат собственик, който може да се изясни, подчерта д-р Станков, а по селата отговорността е именно на кметовете и полицейските инспектори. Точно в тази връзка кметът на общината обяви, че свиква срещата, на която да се очертае стратегия за по-нататъшна работа. Казанджиев каза, че ще се обърне внимание на спазването на нормативната уредба, като заработят и административно-наказателни мерки за собствениците на нечипирани и нерегистрирани кучета, но посочи, че за да се справи една община с проблема, трябва и съседните й да работят в тази посока.

     Д-р Станков съобщи, че за 2014 г. до момента са заловени 425 четириноги, повторно заловени са 75, евтаназирани са 20, осиновени са две, кастрирани са 325. Декларираните и регистрирани в община Ловеч кучета са 110 за града и 634 за селата.

     Общинският център за изолация и профилактика на безстопанствени кучета има капацитет 18 броя (правилника за устройството и дейността му публикуваме отделно – б. р.). В правомощията му е да залови кучето, да го кастрира, обезпаразити, да го ваксинира за бяс и да го пусне след 24 часа на мястото, откъдето е заловено. Повторното залавяне се прави, тъй като нормативните разпоредби изискват след три месеца да се осъществи ново обезпаразитяване, а веднъж годишно да се постави и ваксина против бяс.

     Управителят на центъра за кучета разказа, че съвсем скоро в града – в ж. к. „Младост“, е било пуснато бременно животно, което е заловено, но след раждането е върнато отново там. Ловешките специалисти преди време пък решават проблем на съседната община Луковит, където ротвайлер е изхвърлен в частен дом и живеещите там два дни не успели да влязат вкъщи. Породистото било с множество фрактури, прието в приюта в Ловеч  и след лечение и продължително възстановяване след десетина дни ще бъде предложено за осиновяване.

9 коментара

  1. Oleeee, tozi da se skrie – vodih si kuchenceto predi godina-dve pri nego, i dobre che posle se obadih na drug doktor da go izlekuva, che ako bqh chakala na tozi….Sram!

  2. Кметовете по селата изобщо не си знаят задълженията

    1. Ти откъде им четеш задълженията.Я питай първо правителството и народното събрание кога ще изменят закона,а не да клякат пред евроизисквания,характерни за отдавна развити демократични държави.Вижте как се реши проблема в съседна Румъния и тогава,ако вече има съответната законова форма,питайте кметовете защо още има скитащи и агресивни кучета.

  3. Познавам го този на снимката, заедно сме служили. Като гледам, че се занимава с кучета, се сещам за приказката, че и на вързано куче вода не може да налее.

    1. Ха-ха…много точно казано :))) А сме зачакали да реши проблема с уличните кучета. Боже опази! Но него какво го интересува, че кучетата хапят хора всеки ден, нали отчита там някаква дейност – залавя стотици кучета, кастрира ги, пуска ги, дрън-дрън… трябва да ги натовари някой с 2-3 ТИР-а, и да му ги закара у тях да си ги бройка.

    2. Някой обаждал ли се е на доктора с конкретен проблем за конкретно куче? Аз два пъти съм го търсил и двата пъти кучетата бяха заловени и, предполагам, са попълнили графата в отчета с 20-ицата. Вярно, бях доста настоятелен, досаден и търпелив, но целта бе постигната.

  4. Черно куче-убиец от породата Кане корсо се нахвърля над домашно куче коли и с едно захапване през кръста го умъртвява на място. Случката става на 12 октомври 2014 г. край Лисец

    http://www.briagnews.bg/index.php?p=view&id=32480

    1. Реакцията на институциите е впечатляващо бърза, за сметка на това напълно погрешна. Надявам се жената да не се откаже и да пусне по една жалбичка за проверка на действията и бездействията им. Ако и това не подейства, винаги остава жокера: обади се на Господари на ефира.

  5. На кметовете по селата не им дреме нито за кучетата, нито за хората.

Comments are closed.