Честването на 109 години от обявяването на независимостта на България на 22 септември – официален празник на България, в Ловеч ще бъде отбелязано с множество събития в продължение на три дни.

На самата дата – 22 септември, петък, е кулминацията на тържеството с големия празничен концерт – спектакъл “Осмото чудо” на ансамбъл “Българе”. Ловеч е сред малкото градове в страната, които ще видят най-новата продукция на „Българе“.

Спектакълът „Осмото чудо” е превъзходен урок по история, музика, партиотизъм и танци. Над петдесет родопски гайди и една шотландска звучат от сцената. Участва и виртуозът Веселин Кузмов, както и продуцентът, режисьорът, автор на текста, хореограф и сам участник в танците Христо Димитров.

Всичко се развива  в една зимна нощ във  вагон на „Ориент експрес”.  Прочутият унгарски композитор, Бела Барток /актьорът Атанас Сребрев/ случайно среща кореспондента на  „Таймс” за Балканите Джеймс Баучер, изпълнен от Бен Крос. Ирландецът се опитва да защити  българите в стремежа им за свобода и обединение, той е влюбен в родината им. Журналистът разказва на композитора за хората, природата, ракията, ръченицата,  за историята на Македония…

Спектакълът е предвиден за сцената на пл. „Т. Кирков“ от 19:00 ч., а при лошо време – в салон на Драматичен театър – Ловеч.

На 23 и 24 септември посетителите на Зоопарк Ловеч могат да наблюдават спектакъл на Сдружение „БагаТур“ . Представени са характерни бойни сюжети – елементи от ритуалите, митологията, танците и игрите на прабългарите, траките и славяните. Организиране на занимания с посетителите – стрелба с лък, тренировка с обезопасени мечове, хвърляне на копия, снимки с коне и др.

Традиционните „Варошлийски вечери 2017“ са на 22-24 септември. В тях е включен  „Празник на Покрития мост“, както и фолклорен фестивал „Ритъмът на България“ –  на 23 септември, събота, на сцена на пл. „Т. Кирков“ от 12:00 ч. Събитието „Хоро на двата моста“ ще се извие през  Покрития мост и Транспортния мост от 16:30 ч. Приканват се всички граждани да се включат активно в голямото хоро.

 

На 24 септември, неделя, е „Ден на Етнографския комплекс“ , в който ще се представи старата градска култура на Ловеч от началото на ХХ век. Този път Денят на Етнографския комплекс ще бъде на 24 септември 2017 г. /неделя/.

От 9:00 до 18:00 ч. гостите на Етнографския комплекс на Регионален исторически музей – Ловеч ще могат да се снимат в ретро фото, да посетят щанда с рекламни материали на отдел „Етнография“ при РИМ – Ловеч, а също и да дегустират ястия от варошлийската кухня. В този ден експозицията на Етнографския комплекс ще бъде със свободен вход.

Вечерите се превърнаха в традиция за града ни в края на септември и за девети пореден път представят пред широката публика ловешката градска култура от края на ХIХ – началото на ХХ век във всичките й проявления – архитектура, нрави, обичаи, мебели, облекло и кухня. В Деня на Етнографския комплекс ще участват и доброволците от Центъра за работа с доброволци при РБ „Проф. Б. Цонев”, Драматичен театър – Ловеч, НЧ „Пробуда – 1926 г.“ – с. Йоглав, НЧ „Полк. Ст. Едрев-1895 г.“ с. Радювене  и НЧ „Просвета – 1906 г.” – с. Дойренци.

Приятна изненада за всички посетители ще бъде ловешката мома с традиционна носия, която отскоро краси входа на Драсовата къща. Скулптурата е дело на нашия колега Иво Чехларов.

Мобилната изложба на РИМ – Ловеч „140 години Община Ловеч“ ще може да бъде видяна от 22 до 24 септември на Покрития мост.

„Варошлийски вечери 2017“ са част от Европейските дни на наследството 2017 г. Техен национален координатор е Министерството на култура.