obraslipatishta1709149Павлин Иванов

Когато видя кмета с храсторез в работно време, заобиколен от общински служители и застанал за снимките композиционно правилно, ми става жал. Какво ли не е принуден да прави човек за да изглежда като герой, загрижен за хората!

Само си представете, че г-н Казанджиев е напуснал лъскавият си и уютен офис в петък (Ден на майстора, според българският фолклор) , пренебрегнал е срещите с различни симпатични хора, за да навлече работният гащеризон и да се срещне с разни пътни обрасляци. И всичко това, само за една две епични снимки.

Не защо се сещам за първото „бягство“ на ОТплаващата сцена. В страхотен дъжд, самият кмет дърпаше въжета, организираше работата и се опитваше да мотивира насъбралото се гражданство да спаси скъпоценната (в буквален смисъл) културна придобивка.

Разликата между двете случки е фундаментална! В спасяването на сцената се виждаше истинската загриженост на един градоначалник за общинската собственост и го казвам без грам задни мисли, а в случая със снимките на горанският път … просто е различно. Но това не е важно, просто малко отклонение.

kmetchisti1209141След публикацията за героичната постъпка в следствие грижата за хората пътуващи по реално опасният път Ловеч-Горан, отидох и проверих какво всъщност се е случило. Снимките сами говорят за характера на кметската инициатива, но все пак ще ви разкажа, ако не сте имали „честта“ да пътувате през гората към близкото ловешко село.

Този път, а и много други на територията на общината, е изключително опасен не само с дупките по него. Най-вече опасността идва от системната неподръжка на крайпътната растителност. Влажното време през това лято се отрази благотворно на храстите и ги превърна в малки горички, видно е навсякъде. Следствие на това, пътищата в общината са силно обрасли, което води до стесняване на пътя и невъзможността за разминаване на два автомобила по тях.

Освен това, надвисналите над пътя клони и храсталаци силно ограничават видимостта, скрили са пътните знаци и са реална предпоставка за пътни инциденти. Такива през това лято имаше няколко, за съжаление.

Обърнете внимание къде се движат автомобилите, които запечатах на снимките – по средата на пътя!

obraslipatishta1709147Грижа на общината е поддръжката на пътищата в общината и създаването на условия за безопасно пътуване. За почистването на растителността около пътищата има определен бюджет, респективно, трябва някой да усвои парите, като извърши необходимата работа.

Логично е, че няма абсолютно никаква нужда, никой в ролята си на доброволец да ходи и реже дървета и храсти. Но дори това не е важното.

От шумно рекламираната акция на кмета става ясно, че „Кметът и служители на общината и „Еко“ прочистиха от храсти и клони пътя за Горан“. От заглавието на пресцентъра на Общината ще си помислим, че пътят вече е прочистен, станал е безопасен и можем да пътуваме сигурно по него.

Истината обаче е малко по-различна, видно от снимките. Клони и храсти са рязани в само в един много малък участък от 20-на метра. Изобщо не може да се говори за целият път!

На това отгоре, в събота, ден след показната акция, както се вижда и от снимките, голяма част от отрязаните клони и храсти, просто са прехвърлени от другата страна на платното и продължаваха да си стоят! Може би надеждата на участниците в упражнението смятат, че за един два дни, отрязаните храсталаци сами ще разпаднат от самосебе си и проблема ще получи някакво бързо и евтино природно решение.

obraslipatishta17091411Доколкото познавам природата, едва ли това ще се случи в следващите няколко дни!

Но мисълта ми беше за друго. За показността, фалша, манипулацията и въвеждането в заблуждение. Защо става така? Защо просто като възрастни хора, при дефиниран проблем, ясен, не му намерим рационално решение?

Нямам отговор!

За да обобщя ще кажа, че:

– пътят Ловеч-Горан все още е изключително опасен за движение следствие на намалената видимост, създадена от неподдържаната растителност около платното за движение.

– огромна част от пътищата в община Ловеч, следствие на същият проблем, създават опасност от пътни инциденти, тъй като много от пътните знаци не се виждат зад растителността

– огромна част от пътищата в община Ловеч са системно неподдържани, въпреки че за тях се изписват пари, заложени в бюджета.

-качеството на поддръжката, където и когато има такава, е не винаги на дори задоволително ниво, а това е опасно за пътуващите по общинската пътна мрежа

-не е нужен евтин ПиАр, а рационална работа, мисъл, добро планиране и качествени изпълнение

 

obraslipatishta1709141Всички пътуваме, возим в колите децата си, трябва ли да се изпотрепем по пътищата, за да се задейства цялата административна машина и започне да върши работата си съвестно?

За съжаление, моят отговор днес е, че докато няма жертви, шум по медиите, съдебни дела и стряскане на всички ни, реакциите, както и до сега, ще бъдат единствено с цел впечатляване на по-неинформирания електорат.

 

obraslipatishta17091416Странно обаче, как никой от цялата кметска “бригада” не е забелязал, само на 20 метра преди “прочистеното” място, че има незаконно сметище! Как никой не се сети да се обади и да го изчисти. Има осигурено финансиране точно за такива сметища, а и щяха да излязат добри снимки!

 

 

 

 

 

 

 

17 коментара

  1. Ясно, само глупости можеш да дрънкаш и нищо смислено. Любимият ти цитат е “Червен боклук”. Целият свят ти е крив. Изявяваш се като някой многознаещ и се мислиш за голяма работа, а всъщност си се сврял в миша дупка и се надъхваш, като пишеш по форумите, обиждаш хората и всяваш омраза.

  2. Тъпак, аз също си плащам всичко. Обясни моля те на простолюдието, кмета как краде парите от държавата, за да можем и ние да ги крадем.

    1. Червен боклук, как кмета краде парите от държавата няма никакъв смисъл да ти казвам, защото си тъп та дрънкаш и няма да разбереш.

  3. Павка,

    искаш да кажеш по заобиколен начин, че те мързи, нали? Само да обикаляш с един фотоапарат и да чоплиш семки пред един компютър се нарича мързел, не работа. Много е лесно да пишеш, това не е направено, онова не е направено, ами отиди се включи и ти, да покажеш кое или как трябва да се направи. Виждаме, че и много добре преувеличаваш нещата, на някои от снимките се вижда някакво странично пътче, по-скоро пътека, която води към някое лозе.

    1. Червен боклук, и квооо, да си мълчим и да си трошим колите.Платил съм си данъка, къде са парите? Ти ако не си платил винетка, аз съм платил за да се поддържат пътищата. Държавата дава пари на общината за поддръжка, но кмета ги краде.

    2. Author

      Калин Георгиев, това, което искам да каже написано черно на бяло. Всеки от нас е по-добре да прави това, което разбира. Едва тогава, градът ни и държавата ни ще се превърнат в нормално за живеене място. А това ти какво си мислиш, че съм искал да кажа, си е твое разбиране и съществува в твоята глава.
      Аз не съм добър в рязането на храсти, както не ме бива да лекувам или да проектирам космически кораби. Това е причината да не се занимавам с тези неща. Смятам, че съм полезен с това, което съм създал и това, което правя.
      А дали ти харесва или не, си е твоя лична работа.
      Относно фактите, за които твърдиш, че са преувеличени, всеки минаващ по този път може сам, без мен или теб, да направи извод.

      Павлин Иванов
      “Ловеч днес”

  4. Не виждам какво лошо има, че някой е излязал да поочисти бурените. Друг е въпроса, че на ръка тази работа е убийствена и не много евективна. Освен това след като се изрежат самите храсти, остава въпросът с извозването. Ето как са решили този проблем в Германия – виждал съм нещо като роботизирана ръка, която се закача за задната част на трактор(не е нужно да е нов и скъп!!!). Това нещо за нула време прави храстите и малките дървета на дребни парчета(чипс). Нужен е само един човек + машината = добре свършена и ефективна работа. Освен това както казах преди, не е нужно да се извозват сами клони от храсите, защото са са станали на малки парченца, които си изгниват на място.

  5. Ех , Павка ти си бил много работен! Но много станахме с фотоапаратите и компютрите кой да режи храстите и чисти пътищата.! Големи баровците сте, вие забравихте че сте от село.

    1. ей, червен боклук, питаш кой да режи храстите и чисти пътищата, но не питаш, кой открадна парите за чистене на пътищата. публична тайна е кой краде парите в общината ако не знаеш питай кмета.

    2. Author

      Глория, работно време в Общината май вече е започнало 🙂

      Павлин Иванов
      „Ловеч днес“

  6. Браво, всички чиновници да се изкарат от канцелариите и да грабват мотиките и храсторезачките!
    Нали така беще по време на културната революция на другаря Мао, и се оказа че има полза от нея, ако съдим по сегашното развитие на Китай. А другарят Казанджиев може да е инициатор на нов ловешки “почин”!

  7. Author

    Уважаеми Анонимен, моята работа е с фотоапарата, компютъра, интернет ,, Това работя. Ако този коментар беше написан от хирург, предполагам въпросът към него щеше да звучи така: „Защо не си зарежеш операцията и да чистиш храстите, като толкова си отворен и много знаеш“.
    За пореден път застъпвам една много проста теза: Всеки трябва да си върши работата. Моята е с фотоапарат, на кмета е да мисли и взима добри и работещи решения, на лекаря да лекува, на художника да рисува. Мисля, че е много просто за разбиране или бъркам?
    Нали помним преди време как лекари караха таксита, а сервитьори управляваха банки.

    Павлин Иванов
    „Ловеч днес“

  8. павка а ти кога ще излезеш с храсторез а не с фотоапарат

  9. На пътя Ловеч-Микре има един много интересен завой /преди влизане в Соколово/ – обрасъл, остър и поднасящ, добавяйки и локвата преди него става приказка. Този завой бе един от малкото, чиято трева дори не бе окастрена през пролетта, а тук се чудим защо гръмко се отбелязват 20м изчистен подраст.

    1. въх
      една окастрена слива гръмко се изходи по голям въпрос на неокастрената трева
      да ева тая слива с годините все по……. красива 🙂

    2. краси, това да не е някакъв опит за мисловна дейност? Ще те разочаровам, че е поредния неуспешен

    3. Стрино що не мъ фанеш за хрестореза че поне да те доокастря!
      ще те разочаровам но и твоита академична Мисловна дейност дава бая дефекти
      щом реши че точно кмета трябва да ти окастри микренската трева
      ама тревата лелко ноже да се: окоси отЕши оскубе ореже
      дървото и храста може да се окастрят анадъкму????
      а за кастренето по пътищата на родината питай в Агенция ‚Пътна инфраструктура‘
      ма и ти си една антилегентка………мани мани

Comments are closed.