cifrovizaciq80114149 населени места на територията на Област Ловеч имат проблем с цифровия ефирен сигнал. Това стана ясно от изисканата от Областния управител на Ловеч Милко Недялков извадка по общини за състоянието на телевизионното покритие в областта.

Най-проблемен се оказа районът на община Ловеч.  От прилежащите към нея 34 населени места, в 15 са констатирани проблеми с цифровото покритие. Селата Абланица, Българене, Владиня, Дренов, Деветаки, Дъбрава, Йоглав, Прелом, Славяни, Слатина, Смочан, Стефаново и Умаревци са с липсващ ефирен сигнал и сериозни смущения, а в Горан и Радювене сигнал има, но на места се губи.

Седем села от община Тетевен са без никакъв цифров ефирен сигнал. Това са с. Бабинци, Малка Желязна, Черни Вит, Голям Извор, Градежница, Глогово и Рибарица. Следващата община, в която се наблюдава проблеми с цифровия сигнал е Троян. В планинския регион пет села са без цифрово покритие. Това са Дебнево, Чифлик, Черни осъм, Патрешко и Шипково. В Балабанско, Борима, Врабево, Горно трапе, Старо село и Терзийско са установени насичания на сигнала и липса на някои телевизионни канали.

В другата високопланинска община от Област Ловеч – Априлци, проблем със сигнала има в три населени места. 50% е покритието в селата Велчево, Драшкова поляна и Скандало.

Едва едно е населеното място без цифров ефирен сигнал в община Луковит. Това е село Белинци. В останалите села – Бежаново, Дерманци, Пещерна и Дъбен има процентно покритие, но не и пълна липса на сигнал.

В селата Дъбрава, Златна панега и Брестница е констатиран проблем с приемането на сигнала, става ясно още от извадката на община Ябланица. Там покритието е съответно – 10, 20 и 30%.

Угърчин е единственият град от Област Ловеч, където има проблем с покритието на ефирна цифрова телевизия. Според кмета Валентин Вълчев покритието в града е едва 20%. Освен него, още четири населени места в общината не могат да се възползват от безплатната ефирна цифрова телевизия на България. Това са селата Драгана, Каленик, Катунец и Орляне. В тях покритието е едва на 20-30% от територията им.

Летница е единствената от осемте общини в областта, където няма проблем със сигнала. Според кмета д-р Красимир Джонев, всички населени места на територията на общината са със 100% ефирно покритие.

След проведена кореспонденция между Областна администрация – Ловеч, и министерството стана ясно, че през октомври 2013 г. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) изпрати писма до кметовете на 393 населени места, които съгласно декларираните данни от предприятията са лишени от покритие с ефирен цифров сигнал. Целта беше да бъде установен броят на социално слабите граждани, които са в зоните без сигнал. До началото на декември 2013 г., в министерството са получени 130 отговора. Въз основа на тези данни бе прието постановление на Министерски съвет за отпускане на 600 000 лева на засегнатите селища, за да бъде осигурен сигнал.

В област Ловеч са получени данни, въз основа на които са отпуснати по 5000 лева за следните населени места: с. Абланица, общ. Ловеч, Тетевенските села Васильово, Червни вит, Глогово, Дивчовото и Рибрарица, както и Троянското село Дебнево, Угърчинското Драгана и Ябланското Добревци. Тази субсидия е с цел да бъдат подпомогнати чрез кметовете на населени места социално слабите домакинства с допълнителен усилвател за сигнала, или друга алтернатива, която да им осигури безплатна телевизия у дома.

Пълният списък с населените места, където се наблюдава липса на ефирен цифров сигнал, или са констатирани проблеми, е изпратен до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов и председателя на Комисията за регулиране на съобщенията Веселин Божков.

 

 

4 коментара

Comments are closed.