inspekciqtrud312121Мирослава Ангелова,  и.д. Директор на Дирекция „Инспекция по труда” със седалище гр. Ловеч

Дейността на Дирекция „Инспекция по труда” със седалище гр. Ловеч през първото тримесечие на 2015 г. е насочена към ефективно осъществяване на контрол по спазване на законодателството в областта на труда, заетостта и държавната служба.

През първото тримесечие на 2015 г. Д ИТ Ловеч е извършила проверки в 413 предприятия, като 71 предприятия са проверени за първи път от Инспекция по труда. От проверените предприятия 254 са с нает персонал до 9 души, 114 са с нает персонал от 10 до 49 души, 36 предприятия са с персонал от 50 до 249 души, 4 от предприятията са с персонал от 250 до 499 души и 5 предприятия с персонал над 500 души. Общият брой на заетите лица в проверените предприятия е 13 143, от които 7234 мъже и 5909 жени. От посочения общ брой на наетите лица, 232 са трудоустроени, като 131 от тях са с трайно намалена работоспособност.

От посочените предприятия, 292 са изпълнили основните изисквания по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. С извършена оценка на риска са 334 предприятия, с осигурено обслужване от служба по трудова медицина са 334 предприятия, с изградени органи по здраве и безопасност при работа са 335 предприятия и с изградени комитети/групи по условия на труд са 216 предприятия. Застраховани за риск „трудова злополука” са 4773 работници и служители.

През първото тримесечие на 2015 г. ДИТ Ловеч е извършила общо 438 проверки. Извършени са 11 проверки съвместно с представители на други контролни органи – МВР, НОИ, Агенция по заетостта и НАП. От общия брой на извършените проверки, 118 са за осъществяване на последващ контрол по изпълнение на задължителни предписания, дадени от ДИТ Ловеч. Извършени са 37 проверки на предприятия, ползващи преференции по ЗНЗ, една проверка на предприятие, осъществяващо посредническа дейност, и една проверка на предприятие, осигуряващо временна работа.

През първото тримесечие на 2015 г. инспектори от Д ИТ Ловеч са участвали в разследването на 5 трудови инцидента. Три от инцидентите се дължат на общо заболяване на работниците и служителите и не е установена причинна връзка с извършваната работа, поради което те не са признати за трудови злополуки. Един трудов инцидент е признат за трудова злополука, като причините, довели до него, са извършване на аварийни ремонтни работи без да бъдат спазени изискванията за електро- и механично обезопасяване на съоръжението. Злополуката е довела до инвалидност на пострадалия работник.

Дирекцията е извършила 22 проверки за проучване на искания и сигнали за нарушения на трудовото законодателство. В по-голямата си част сигналите са подадени от граждани и касаят нарушения на правилата за работното време и заплащането на труда.

Най-голям брой проверки са извършени в предприятия от икономически дейности „Търговия на дребно, без търговия с автомобили и мотоциклети” – 78, „Ресторантьорство” – 40 и „Производство на хранителни продукти” – 21 проверки.

В резултат на извършените проверки през периода са констатирани 1972 нарушения, от които 1157 са свързани с неизпълнение на задължения по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд (ЗБУТ) и 815 са по осъществяване на трудовите правоотношения. Установено е неизпълнението на 18 задължителни предписания, 17 от които са свързани с изплащане на трудови възнаграждения, а едно предписание касае обезопасяване на работно оборудване.

От общия брой на нарушенията на правилата за осигуряване на ЗБУТ, 673 нарушения са свързани с организацията на дейността на работодателите по осигуряване на ЗБУТ, като най-голям е броят на нарушенията, касаещи непровеждане на инструктажи и обучения по безопасност и здраве при работа. 342 нарушения са свързани с осигуряване безопасността на работното оборудване и технологичните процеси, като най-често става въпрос за неосигурена защита на работещите от директен и индиректен допир до електрически ток. 142 нарушения са свързани с нормите по хигиена на труда, като в повечето случаи се касае за липса на данни за факторите на работната среда.

От общия брой на нарушенията по осъществяване на трудовите правоотношения, 62 са свързани с възникване на трудовото правоотношение. През периода са установени 4 случая на предоставяне на работна сила без сключен писмен трудов договор и 5 случая на допускане до работа преди трудовият договор да е регистриран в НАП. Констатирани са 221 нарушения на правилата за работното време, от които 1 е свързано с полагането на извънреден труд, 164 са свързани с отпуските и 4 са свързани с почивките на работещите.

Установени са 119 нарушения по заплащане труда на работниците и служителите, от които 82 са свързани с основното трудово възнаграждение и 27 със заплащането на допълнителни трудови възнаграждения. Установено е неизплащане на трудови възнаграждения в размер 398 993,15 лв. на 969 работници и служители от 15 предприятия. Предприятията, в които е констатирано забавяне при изплащането на трудовите възнаграждения, развиват дейност в различни икономически дейности. През периода е установено, че след намесата на Д ИТ Ловеч, са изплатени трудови възнаграждения на обща стойност 179 032,22 лв.

Като цяло, най-голям брой нарушения са констатирани при проверките в предприятия, развиващи дейност в икономическа дейност „Търговия на дребно, без търговия с автомобили и мотоциклети” – 311 нарушения, „Ресторантьорство” – 174, „Производство на дървен материал и изделия от дървен материал и корк” – 110, „Производство на хранителни продукти” – 102 и в отрасъл „Търговия на едро без търговията с автомобили и мотоциклети”- 95 нарушения.

За отстраняване на констатираните нарушения и за предотвратяване и ограничаване на вредните последици от тях, ДИТ Ловеч е наложила 1904 принудителни административни мерки. Дадени са 1901 задължителни предписания, от които 1144 са за отстраняване на нарушения на правилата за осигуряване на ЗБУТ и 757 са за отстраняване на нарушения по осъществяване на трудовите правоотношения. Издадени са 3 постановления за обявяване съществуването на трудови правоотношения.

През първото тримесечие на 2015 г. инспекторите от ДИТ Ловеч са съставили 52 акта за установяване на нарушения на трудовото законодателство, от които 24 акта са за нарушения по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и 28 акта са по осъществяване на трудовите правоотношения. Съставени са 17 акта за неизпълнение на задължителни предписания, дадени от ДИТ Ловеч. На работодатели са съставени 41 акта, на работници и служители са съставени 10 акта и е съставен един акт на длъжностно лице. За периода са издадени 39 наказателни постановления, от които 11 са за нарушения на правилата за осигуряване на ЗБУТ и 28 са за нарушения на правилата за осъществяване на трудовите правоотношения.

През първото тримесечие на 2015 г. ДИТ Ловеч е дала 176 консултации, от които 111 са свързани с трудовите правоотношения, като най-често задаваните въпроси касаят прекратяване на правоотношенията, заплащане на труда и работно време. 62 броя са консултациите относно изпълнението на правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд и 3 консултации относно осъществяване на държавната служба.