petrov2511141Във връзка с подготовката на Държавния бюджет на Република България, с програмната декларация за ключови приоритети за формиране на стабилно парламентарно мнозинство в частта „Образование и наука“, съгласно Отраслов колективен договор за системата на народната просвета, Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ настоява да се отпуснат допълнително 350 милиона лева в Бюджет 2015 за средното образование, които са разпределени както следва:

  1. 201 милиона лева за увеличение на ЕРС за издръжка на дете/ученик в училищата, детските градини и извънучилищните звена във връзка с изпълнение на чл. 29 от Колективния трудов договор за системата на народната просвета, което ще доведе до ръст на трудовите възнаграждения на работещите в учебните звена. В делегираните от държавата дейности за 2015 г. да се определят и стандарти за целодневно обучение на ученик и обучение в обслужващите звена.
  2. 14 милиона лева за достигане на минималните основни работни заплати по Наредба №1 за работните заплати на персонала в звената от системата на народната просвета – изм. ДВ. бр. 71 от 26.08.2014 г.
  3. 135 милиона лева за Национални програми за 2015 г. в системата на народната просвета, както и за прилагането на националните стратегии, свързани с образованието.

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ искрено се надява, че тези предложения ще бъдат много сериозно разгледани и приети, защото така ще се постигне нарастване на средствата за образование от БВП, ще се осъществят законодателни промени и ще се усъвършенства системата на финансиране, ще се създадат по-добри условия за образование и обучение, ще се издигне статута на българския учител.

Образованието е в основата на всяко оцеляване, включително и на държавата.

                                                                               

ЮЛИЯН ПЕТРОВ                                     25.11.2014г.

Председател на СО „Подкрепа“               гр. София