Сдружение „Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит“ организира в Ловеч семинар, който ще се проведе на 13 април, петък, от 14:00 до 16:00 ч., в сградата на Община Ловеч. Събитието има за цел да информира граждани и пациенти за диагностика, възможности за лечение на ревматични заболявания и рехабилитация. То се провежда с пподкрепата на д-р Даниела Дариткова – Проданова, председател на Комисия по здравеопазването към 44-то Народно събрание на РБ, Община Ловеч, РЗОК  Ловеч и Институт за здравно образование.

Лектори на семинара ще бъдат доц. Николай Николов-ревматолог и д-р Мария Пройнова – физиотерапевт. По данни от социологическо изследване „Нагласи и предизвикателства пред пациентите с ревматични заболявания“, поставянето на диагноза закъснява средно между 5 и 10 години. Закъснялата диагноза повишава риска от инвалидизация, при това в млада възраст. Това се явява следствие от ненавременното разчитане на симптоматиката и закъснелия достъп до ревматолог. Ловеч е една от областите в страната, в които достъпът до ревматолог и ранната диагностика са силно затруднени – едва 2% от заболелите пациенти имат достъп до ревматолог.

 

Събитието  на 13 април поставя началото на скринингова програма за ранна диагностика на ревматични заболявания, която ще се провежда до 13 май в гр. Ловеч. През този период гражданите, които нямат диагноза, но имат симптоми на ревматично заболяване ще имат възможност да се запишат за безплатен преглед при ревматолог. Записванията стартират на 16 април на тел. 070010126 (на цената на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи).

Симптомите, които могат да бъдат признак за ревматично заболяване, са: болки и подуване в ставите, болка в гърба или хълбока, трудно раздвижване сутрин.

 

За допълна информация:  Роза Чеглайска – тел. 0899870867, Николай Недялков 0886354530