mostbursa1405151Седем майстори на занаятите от Ловеч участват във форум на занаятчиите от градовете в Европа с покрити мостове. Събитието е „Дни на изкуствата на моста Ъргандъ“, то се провежда от днес до 17 май, организатор е Голяма община Бурса.

Своето майсторство в изработването на изделия ще демонстрират Десислава Димитрова – рисуване на български дървени лъжици, Стефка Тинкова – плетива и плъстене, Станимир Тинков – дърворезба, Бистра Вълева – керамика, Иво Чехларов – рисуване, живопис, Ваня Григорова – иконописване, и Верка Николова – художествена везба.

Мостът Ъргандъ в Бурса е построен през 1442 г. с една арка и от камъни, преди там се намирали 30 магазина, обори и складове. По време на земетресение през 1855 г. претърпял големи поражения. До 40-те години на миналия век бил затворен за движение.

Пуснат е в експлоатация през 2004 г., след като е реставриран от община Османгази.

Днес в магазините му може да бъдат видени най хубавите модели на местните ръчни изделия, като се започне от грънчарство до живопис, от седефени бижута до дърворезба, изложени да очароват посетителите и да поддържат традиционното за града изкуство.

Бурса е четвъртият по големина град в Турция след Истанбул, Анкара и Измир, в който ce нaмиpaт 10-тe нaй-гoлeми индycтpиaлни кopпopaции в страната. Сред нaй-пoceщaвaнитe тypиcтичecки места е. Слави се и като град на текстила, много стар търговски център за коприна и копринени изделия. Там живeят нaд пoлoвин милиoн бългapcки изceлници.