sreshtaogminchev1701153По инициатива на сдружение „Приятели на Америка” – Ловеч и организацията „Висока избирателна активност” на българската общност в Калифорния, в нашия град   се състоя среща-разговор с политолога Огнян Минчев на тема „Демокрация  ОНЛАЙН и  значението на масовото участие на българската диаспора  в политическия живот на България”, съобщава Генчо Лазаров от ловешката неправителствена организация.

В продължение на проведената дискусия двете организации внесоха отворено писмо до Председателката на НС с   предложение за промяна на изборното законодателство като се въведе възможността за гласуване ОНЛАЙН за българите пребиваващи временно или постоянно извън страната.

Представям на вашето внимание пълният текст на отвореното писмо:

ОТВОРЕНО ПИСМО

 До

Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ЦАЧЕВА,

Като представители на гражданско сдружение „Приятели на Америка-2006” в Ловеч и организацията “Висока избирателна активност” на българската общност в Калифорния, се обръщаме към Вас с предложение за иницииране на промени в изборното законодателство, които да дадат възможност на българската диаспора да гласува по интернет. Писмото е отворено чрез медиите, за да достигне до всички българи в страната и по света, които споделят нашето виждане относно интернет гласуването.

По данни на МВнР извън България, в 73 страни по света, живеят над 2 млн. българи. При проведените последни парламентарни избори на 5 октомври 2014 год. се регистрира увеличена избирателна активност сред българските общности. Тази активност на българската диаспора прави отново актуален въпроса за въвеждане на онлайн гласуване.

Основният аргумент в подкрепа на неограниченото право на българите в чужбина да гласуват е изричната конституционна норма, че “гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения”. Аргумент защо българите в чужбина трябва да имат право на глас е и тяхната загриженост за страната.

На диаспората не бива да се гледа отделно от българите в България. И двете групи искат едно и също нещо – по-добра и по-добре управлявана България. За една част от българите в чужбина изборът да живеят в друга страна не е нито окончателен, нито необратим. Правото им на глас е инвестиция в собственото им бъдеще. За тях е важно в каква България ще се върнат утре.

България има нужда от своята диаспора. Мисленето за емигрантите като безвъзвратно изгубен ресурс принадлежи на миналото. Истината е, че застаряваща България се нуждае повече от всякога от политически и икономически активната си диаспора и има нужда да държи тези над два милиона наши сънародници с българско гражданство в националната си орбита поради катастрофалния демографски срив.

Невъзможността да гласуваш е нарушение на фундаментално право. Във всички страни, където има значими български общности, практически не е възможно осигуряване на възможността за ненарушаване на това право чрез традиционното гласуване с хартиени бюлетини, поради невъзможността от разкриване на достатъчен брой избирателни секции за този вид гласуване. Нивото на интелект в България не трябва да остава като в 18-ти век и да изолира българската диаспора от възможността за масово участие в политическия живот на страната при гласуване – и то по въпроси от общонационално значение, каквито са парламентарните и президентските избори.

При онлайн гласуването има и някои рискове, но те са ясни и преодолими. България може и трябва да се нареди до страните като Естония, Швейцария, Франция и Холандия, където вече е въведена възможността за гласуване по интернет за граждани, пребиваващи извън родината си.

Нашето гражданско предложение е изборното законодателство да бъде променено и в Изборния кодекс да се добави правото на Централната избирателна комисия да определя условията, реда и организацията за гласуване чрез електронно подадени бюлетини по интернет на българските граждани извън страната.

Онлайн гласуването отговаря на нуждите и изискванията на съвременното информационно и комуникационно общество и неговото внедряване и използване представлява обективна необходимост.

Демократична европейска България дължи на своята диаспора да й предостави възможността да гласува по интернет.

 

Подписи:

 

За контакт:

„Приятели на Америка – 2006” и „ВИА- Калифорния”

Генчо Лазаров          lazarovgp@gmail.com

Габриела Илиев        gyordanova@hotmail.com

 

1 коментар

  1. “Основният аргумент в подкрепа на неограниченото право на българите в чужбина да гласуват е изричната конституционна норма, че „гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения“. Аргумент защо българите в чужбина трябва да имат право на глас е и тяхната загриженост за страната.”

    През тази седмица да не е обявено някакво състезание за най-тъпо аргументирано искане до Народното събрание?

Comments are closed.