znanie412161Официално – икономическите промени от последните години, влияят негативно върху всички сфери на живот у нас. Обществото се сблъсква и остава неподготвено към основните проблеми като безработица, емиграция, бедност. Негативините последствия от тези процеси се отразяват най-вече на младите хора, които поради безсилието си за справяне с тези проблеми, все по-често прибягват до различни зависимости, проявяват агресия и пренебрегват здравословния начин на живот.

Именно поради тези причини, Сдружение «Знание» реализира проект «Независимите», финансиран по «Плана за младежки дейности на Община Ловеч за 2016 г».

Финалното събитие по проекта се проведе на 01.12.2016 г. в камерната зала на Читалище «Наука 1870». Целта на събитието бе, младите участници в проекта, на възраст 15-19 години, да представят чрез метода «Форум театър» конфликтна ситуация, в основата на която стои проблема с наркотичните зависимости. Интересното в метода «Форум театър» е възможността след реализирането на самата постановка да се включат и хора от публиката, които да предложат решението на проблема, влизайки в роля, на мястото на някой от титилярните участници. Така се стигна до разиграването на няколко подред импровизирани сценки, в които основният мотив беше предпазването от наркотична зависимост, в случайте, когато наш близък се възползва от доверието, което имаме и се опитва да ни пристрасти към собствената си зависимост. Импровизацията в реализирането на постановките беше пълна, за което допринесе и изключително активната публика, която демонстрира и завидни артистични заложби.

Участие във финалното събитие взеха 40 ученици от всички училища на територията на гр.Ловеч, като с 20 от тях бяха реализирани и предходните дейности по проекта, включващи обучение и подготовка за «Форум театър», както и информационна кампания по темата за зависимостите.

Сред постигнатите цели на проекта са популяризирането на интерактивната форма на превенция на зависимости, подобрена информираност и познания на младежи от Община Ловеч по горепосочената тема, привличане на общественото внимание по наболелия проблем за зависимоститие сред младите.

Екипът на Сдружение «Знание» благодари на всички участници в реализирането на проекта. Активността по темата доказва, че будната част от обществото има отношение по проблемите с днешна дата и е готова да работи за тяхната превенция.