pchelin1606121Сдружение „Екомисия 21 век” стартира проект „Насърчаване на сдружаването на пчеларите от Област Ловеч като път за съхраняване и развитие на отрасъла “, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм за Европейско икономическо пространство.

Проектът е с продължителност 12 месеца. Негов приоритет е Подпомагане на активното гражданство. Целта на проекта е подобряване жизненото равнище на производителите на мед на територията на област Ловеч чрез сдружаване. Чрез дейностите по проекта ще се идентифицират проблемите им, като се алармира обществеността за необходимостта от действия за спасяване на отрасъла.

Обученията ще осигурят нови знания и опит, ще повишат екологичната и гражданска култура в областта на устойчивото развитие. Чрез кампаниите по застъпничество ще се постигне чуваемост на проблемите и ще се изисква тяхното решаване.

Преки ползватели на резултати от проекта ще бъдат местните общности и производителите на мед и пчелни продукти. Предвидените проектни дейности утвърждават принципите на социално включване и сближаване, насърчават мотивацията за повишаване на знанията и успешната реализация на пчеларите в региона. Чрез участие в кампании, работни срещи и дискусионни групи хората от малките населени места ще преодолеят социалната изолация, ще придобият нови социални и граждански умения, като работят активно за своето благополучие и израстване на родното място.