Решен е проблемът с лошото състояние на регулационните планове на Община Ловеч, за който съобщихме през лятото. Досега специалистите от „Устройство на територията“ работеха с планове, които бяха пред разпадане. Възстановени са вече първите три карти, които след подлепване и заздравяване изглеждат много по-добре. Община Ловеч е пред сключване на договор с Военна географска служба към МО.

Обект на реставрация са 110 броя карти на обща площ 300 кв. метра, като стойност на реставрацията е близо 3000 лева.

Планът на Ловеч е от 1972 г. и се използва постоянно използване се бе разпаднал. Особено плачевно бе състоянието на регулационните планове за селата Тепава, Смочан, Брестово, Гостиня и други, които са изработени през 1924 – 1929 години и са единствени. Сега те ще бъдат възстановени и отново годни за работа.

Община Ловеч успя да включи работа и цифровият модел M KAD, с който се вадят скици и се поддържа регулационният план на града и селата, договорът е в сила от 28.09.2016 г.

Проблемът с регулационните планове стоеше за решаване от доста време. Още преди шест години служителите са повдигнали въпроса за подлепване на плановете. След като се разбрало, че това ще струва около 15 000 лева, тогавашното общинско ръководство отказа да отпусне сумата. Сега проблемът е решен и то на много по-ниска цена.

Важността на тези планове се определя от няколко факта. Първо – не всички карти са дигитализирани и често се налага изполването на старите. Когато се търсят архивни данни за стари регулационни граници, тези карти са основен източник. И накрая – регулационните планове са част от административен акт.

2 коментара

  1. Уважаеми Ловчалии, Общината РЕСТАРТИРА ЕВРО ПРОЕКТА ЗА ПОКРИТИЯ МОСТ, отново започва с ,,проекти” сега под друга форма, наречени ,,Програма за опазване и управление на Покрит мост”, която включва и проекта за моста, не се отказват от обезличаването на Покрития мост. Кмета К.Маринова бързо забрави предизборните си обещания за проекта. Моста е в прекрасен вид, трябва малко освежаване на бялото и професионална консервация на дървената част. Разбира се всичко трябва да се разгледа и одобри от гражданите на Ловеч и след това предложено-одобрено и съгласувано от Министерство на културата и НИНКН . Трябва отново да защитаваме моста от алчната община. Общинарите се опитват да си пробутат евро-проекта на Минчо за ,,усвояване” и да се възползват от издаденото строително разрешение през 2015г. за кичозния проект. Моля, прочетете внимателно и заповядайте на ,, ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ на Проект на Програма за опазване и управление на Покрит мост за периода 2017-2020 г. “, Обсъждането ще се ПРОВЕДЕ НА 20.02.2017 г. /понеделник/ от 17.00 ч. в заседателната зала на Общински съвет Ловеч. За целта ще трябва да се внесат от граждани предложения! в общината до 17 февруари, по повод на общественото обсъждане. Следете за повече информация в групата ,, Да запазим символа Покрит мост”, почетете внимателно обявлението на общината! http://www.lovech.bg/bg/obyavi-i-saobshteniya/pokana-za-obshtestveno-obsazhdane-na-proekt-na-programa-za-opazvane-i-upravlenie-na-pokrit-most-za-perioda-2017-2020-g

  2. Храма на сатаната как ще го регулирате? Напомням, че църковното БКП (Българска Конспиративна Партия) плячкоса 3.5 декара от площад Свобода за да си го построи. Строежа започна при баат Минчо с първи финансист Монката Сакскубурготски (тоз сиромашки изедник). Най-големия финансист е премиера слънце.

Comments are closed.