????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ получи на 11 май почетния знак на община Ловеч. Връчи го лично кметът Минчо Казанджиев на директора на библиотеката Марияна Иванова. Отличието се присъжда със заповед на кмета за изключителен принос в проучването, опазването и популяризирането на българското книжовно наследство и краезнание и във връзка със 145-годишнината от създаването на Регионалната библиотека.
През 1870 г. будните граждани на Ловеч правят домашните си библиотеки дарение. И така се ражда ловешката библиотека.
Днес тя притежава над 237 600 библиотечни единици и регистрира около 50 000 посещения годишно. Удовлетворява цивилизационния навик на нормалния човек да общува, да се образова и информира. Достъпна е във всички форми – от традиционното печатно слово до виртуалността и необятните възможности на интернет, една от малкото обществени структури, в които днес хората имат доверие, партньор в редица проекти с неправителствените организации в Ловеч.
Библиотеката е инициатор на оригинални и нестандартни по своя замисъл инициативи, свързани с книгата и четенето, които привличат вниманието на ловчалии, на известни личности  и ги правят съпричастни на основната цел – знанието и неговото разпространение. Независимо как се предлагат – като стара книга с пожълтели страници, дигитализирано или в мултимедиен вариант, публикувано в интернет, под формата на забавна игра или като предизвикана емоция – знанието достига до читателя.
60 години библиотеката прави в Ловеч празник на детската книга. Единственото в страната детско тържество се организира всяка година и е посветено на 2 април – Международния ден на детската книга и рожден ден на великия приказник Ханс Кристиан Андерсен. Наследник е на Седмицата на детската книга и изкуствата за деца, които са се провеждали в града ни от 1955 г.
За първи път пак преди 60 години в Ловеч се провежда и Лятна читалня. Тя продължава с прекъсвания до 1961 г. През 2011 г.  лятната читалня е възстановена.
През 2007 г. библиотеката първа в България направи свой Център за работа с доброволци, който е неизменен участник в местни и национални инициативи. Доброволците са млади хора, ученици от ловешки училища, събрали се с благородната кауза да помагат и на възрастни, и на малчугани, да обсъждат интересни и актуални теми, да работят за своето професионално ориентиране.
Марияна Иванова благодари за високата оценка на общината с думи, написани за библиотеката от читатели: „Библиотеката има много душа и сърце“, и подари от своя страна на кмета „няколко парченца от историята ни“ (книги), тъй като днешният 11 май е и празник на българските библиотекари.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

Големият приятел на Ловеч – Сергей Широков, началник на отдела по култура, младежки дейности, спорт и туризъм в администрацията на Лотошински муниципален район, Русия, бе удостоен със заповед на кмета с почетния медал на Ловеч за ползотворно сътрудничество в укрепването и развитието на партньорските отношения между  Ловеч и Лотошино и за дългогодишния културен обмен между двата града побратими. По-късно Широков, който е дългогодишен солист на култовата руска група „Душа“, поздрави своите домакини със специално изпълнение. „Да бъде вечна нашата дружба – пожела Широков, – тъй като тя е в основата на всички добри съвместни дела.“