От години ПЕГ „Екзарх Йосиф I“  е регионален квалификационен център по немски език за езиковите гимназии в Монтана, Плевен, Велико Търново и Ловеч, в които се провежда изпитът за сертификата „Немска езикова диплома“.  Поради този факт в Ловешката Езикова винаги работи висококвалифициран учител от Германия, изпратен по линия на междуправителствена спогодба, който е и регионален консултант по немски език за Централна Северна България и координатор за провеждането на изпита.  Вече втора година в Ловеч такъв преподавател и регионален консултант е Ева Цик,  която се отличава с изключителна всеотдайност и голям ентусиазъм  в работата си.

На 20. 06.2017 в гимназията се проведе организираната от г-жа Цик регионална квалификация за учители от тези гимназии. По нейна покана бяха пристигнали Сибиле Шабанска от Пловдив, регионален консултант по немски за Южна България и Гонсало Лопеш де Са, регионален консултант за София, Перник и Благоевград. Те, заедно с Ева Цик, представиха пред  участниците в семинара различни креативни методи, които могат да се прилагат в обучението по немски език и в подготовката за изпита.

Наред с представянето на различни възможности за ползването на музиката в чуждоезиковото обучение, за изучаване например на граматика и правопис, учителите се запознаха и с използването на игрите като средство за подобряване на говорните умения.

В края на семинара всички участници бяха единодушни: те не само получиха нови импулси за работата си, но и обмениха полезни идеи с колегите си от другите градове. Положителните отзиви от семинара дадоха основание на Ева Цик да обещае и за следващата учебна година подобна квалификационна изява.