devetashkapeshtera1804121На 12 април по инициатива на община Ловеч се проведе работна среща за устойчивото управление на Деветашката пещера. На срещата присъстваха представители на общинската  администрация, МОСВ – отдел „Защитени територии“, РИОСВ – Плевен, Регионалния исторически музей – Ловеч, Центъра за изследване и защита на прилепите към НПМ – БАН, Българска федерация по спелеология, Зелени Балкани.

Срещата бе открита лично от кмета на община Ловеч Минчо Казанджиев и водена от зам.-кмета на общината Пламен Петков.

Община Ловеч изрази своята готовност да се ангажира с дългосрочното стопанисване и устойчиво управление на пещерата. Всички присъстващи се обединиха около мнението, че правилните стъпки са подготовката на задание и разработването на План за управление на защитената територия, които обстойно да разпишат мерките, необходими за нейното опазване и превръщането й в посещаван туристически обект.

Присъстващите експерти изразиха готовността си да съдействат в процеса на разработването на Плана за управление на природната забележителност, както и да консултират разработването на туристическа инфраструктура, която едновременно да популяризира обекта и да го прави атрактивен, без да нарушава неговото природозащитно и ландшафтно значение.

Представителят на МОСВ се ангажира министерството максимално бързо да придвижи по процедурния ред задание и План за управление, разработването на които вече са възложени на община Ловеч.

Всички участници в срещата се обединиха около идеята Деветашката пещера да стане пример за устойчиво управление на пещера в България, като демонстрира модел на съвместяване на значението й на национален туристически обект и международното й природозащитно значение.