pakkucheta902141От съобщение на сайта на Община Ловеч става ясно, че кметът Минчо Казанджиев организира работна среща на 29 януари от 10 ч. в заседателната зала на община Ловеч с кметовете на кметства и кметските наместници в общината, на която ще се обсъдят мерките за ограничаване на проблемите със свободно движещите се кучета в населените места. Заедно с  управителя на общинския център за изолация и профилактика на безстопанствените кучета д-р Ивайло Станков ще бъдат координирани действията спрямо правомощията в изпълнение на Наредбата за реда на придобиване, притежаване и отглеждане на кучета на територията на община Ловеч.

     На кметовете на селата ще бъде връчена за изпълнение заповедта на кмета, издадена днес, с която им се възлага извършване на проверка по регистрацията и плащането на такси за притежание на четириного и по правилата за отглеждане на кучета на територията на населените места в община Ловеч.

     След приключване на проверката в срок до 27 април се иска предоставяне на информация, която да включва: брой регистрирани кучета в населеното място, брой регистрирани кучета с платена годишна такса до 31 март т. г., брой регистрирани кучета в населеното място с неплатена годишна такса до 31 март т. г. и предприети мерки за заплащането й, брой регистрирани кучета в населеното място, за които не се заплаща такса (по чл. 175 ал. 1 от Закона за ветеринарно-медицинската дейност за куче с поставен микрочип за първата година от неговото регистриране и на основание чл. 7, ал. 4 от Наредбата), брой регистрирани кучета в населеното място, освободени от такса за притежаване на куче (на основание чл. 8, ал. 1 от Наредбата), предприети мерки за спазване на правилата за отглеждане на кучета на територията на община Ловеч по смисъла на Наредбата.

     Кметовете и кметските наместници на населените места трябва да внесат отчет за извършена контролна дейност.

     Провеждането на работната среща по проблемите с бездомните кучета кметът обяви пред журналисти в началото на декември м. г. Тогава Казанджиев каза, че ще се обърне сериозно внимание на спазването на нормативна уредба, като заработят и административно-наказателни мерки за собствениците на нечипирани и нерегистрирани кучета. Контролът по селата е ангажимент на кметовете и полицейските инспектори, обясни д-р Станков. На работната среща са поканени и органите на МВР.

     На нея ще бъдат обсъдени и други актуални въпроси

1 коментар

  1. дано да си свършат работата кметовете, защото главните виновници за бездомните животни по улиците са безотговорните стопани, които не кастрират, не регистрират, не чипират ами че и изхвърлят животни по улиците. Докато хората не започнат да спазват законите за тези неща няма да се оправи проблема с бездомните животни. Става ми безкрайно тъпо, когато видя някой човечец да псува и налита на кучетата по улиците все едно те са виновни, че са там. Да псуват нехайството на хората.

Comments are closed.