Пролетният дъжд не спря провеждането на Втория фолклорен фестивал за обработен фолклор „ Люлякова ръченица” в Ловеч. Докато дефилето се беше скрило на сухо в Покрития мост, малките танцьори от “Балик” (Балчик) изпълниха под капките ритуал с възгласи „Бягайте облаци, ела слънце“ (обратно на т.нар.„пеперуда“).

И чудото стана  – слънцето изгря и росните танцьори изпълниха площад „Тодор Кирков“.

Фестивалът на 13 май, събота, бе  организиран от Народно читалище „Зорница 2010 – Нено Щрегарски ” с подкрепата на община Ловеч и бе открит от д-р Димитър Димитров, директор на Дирекция “Образование, здравеопазване, култура и туризъм” в Община Ловеч. Той поздрави участниците от името на кмета на Ловеч  и припомни силата на нашия фолклор, който ни е превел през вековете. Д-р Димитров пожела всички присъстващи да се насладят на участващите състави.

Участниците бяха лично поздравени и от областния управител Георги Терзийски, който се оказа бивш танцьор от читалище „Зорница“. Водещата програмата Юлиана Близнакова прочете поздравителен адрес от депутата Милко Недялков.

Последва богата танцова програма от четирите краища на родината, представена от осем състава:  ФФ „Ловеч“, ДТШ към ФТА „Балик“ – Балчик, ДТС „Елит“ – Ловеч, ДТС и МДС  „Ловеч“,  „Еремия“ – София, ТС „Ромбана“ – Ямбол, ТС „Възраждане“ – Орешак и „Фаворит“ – Угърчин. Всички състави получиха плакет и грамота за участие.  Събитието приключи с голямо хора на площада, в което се включиха и много граждани. Още незаглъхнали спомените от множеството изяви за Деня на града 11 май,  Ловеч отново е огласен от песни и танци, коментираха от публиката. Фестивалът „ Люлякова ръченица” има задачата да съхранява на културното наследство и идентичност, като привлича все повече млади хора към фолклора.

В началото всички състави минаха през централната градска част на Ловеч с дефиле, водено от духовия оркестър при Община Ловеч  с диригент Виктор Павлов.